Tři roky unesený Izraelec prý bude z Gazy převezen do Egypta

Jeruzalém - Unesený izraelský voják Gilat Šalit bude v nejbližších dnech převezen do Egypta. Podle izraelského deníku Hárec to vyplývá z dohody mezi znepřátelenými palestinskými frakcemi Hamasem a Fatahem. Šalit, unesený před třemi lety, má být v Egyptě jako zástava do té doby, než Izrael propustí část palestinských vězňů. Pokud se Fatah s Hamasem dohodnou na společné vládě, Izrael je podle listu připraven ukončit blokádu pásma Gazy.

Vydání Šalita Egyptu je podle těchto zdrojů první výsledek smírčích jednání mezi palestinskými frakcemi Hamas a Fatah. Šalitův únos je připisován Hamasu, který za Izraelce žádá propuštění části Palestinců vězněných v Izraeli. Jeho případ je ale také součástí palestinských smírčích rozhovorů.

Při vyjednávání o Šalitovi působily jako prostředníci kromě Egypta podle izraelského listu také USA a Sýrie. Izraelská vláda se ke zprávě zatím nevyjádřila. Zpráva o bezprostředním převozu Šalita se objevila v palestinských médiích už v úterý, ale Izrael ji tehdy popřel.

Šalit poslouží jako zástava

Šalit má být v Egyptě jako zástava do té doby, než si Hamas a Fatah vymění vzájemně své vězně. Izrael pak musí za převezení vojáka do Egypta otevřít přechody do pásma Gazy. Podle egyptských zdrojů bude dohoda o usmíření mezi Fatahem, Hamasem a dalšími palestinskými frakcemi podepsána do 7. července.

Seržant Šalit byl unesen na hranici pásma 25. června 2006, když mu bylo 19 let. Kromě izraelského má také francouzské občanství. Večer se má v Tel Avivu konat shromáždění na jeho podporu, jeho případu se dnes věnovala většina izraelských deníků. Skupina Human Rights Watch požádala Hamas, aby nechal zástupce Červeného kříže Šalita navštívit a umožnil mu tak komunikovat s rodinou.