Velvyslanec Kostelka se ohradil proti Paroubkovým výrokům

Moskva - Proti výrokům Jiřího Paroubka o zhoršení česko-ruských vztahů se dnes ohradil český velvyslanec v Rusku Miroslav Kostelka. Předseda sociálních demokratů se během návštěvy sjezdu prokremelské strany Spravedlivé Rusko vyjádřil, že vláda Mirka Topolánka výrazně ochladila národní vztahy s Ruskem. Pokud ČSSD vyhraje volby, bude ČR "hledat přátele po celém světě," řekl Paroubek.

„S tím jako velvyslanec v Ruské federaci nemohu souhlasit, protože vztahy byly a jsou pragmatické. V oblasti ekonomické spolupráce se v posledních letech výrazně zlepšovaly. Samozřejmě, některé problémy na politické úrovni byly, ale obecně jsou vztahy s Ruskem udržovány na velmi dobré úrovni. Vždy je co zlepšovat, ale rozhodně nejsou horší, než byly před třemi lety,“ řekl Kostelka.

„Za poslední tři roky, kdy u moci v Česku byla pravicová vláda, se vztahy mezi Českem a Ruskem výrazně zhoršily,“ řekl Paroubek podle přepisu a překladu rozhovoru, zveřejněného dnes ráno na internetové stránce stanice Finam FM. „Jedním z úkolů naší vlády, pokud volby vyhrajeme, bude zlepšit vztahy mezi Ruskem a Českem. Neznamená to, že nebudeme plnit všechny závazky vůči spojencům v NATO a Evropské unii. Znamená to, že budeme hledat přátele v celém světě,“ dodal Paroubek.

Radar už vztahy příliš neovlivňuje

O tom, že Paroubek nemluví pravdu, podle Kostelky svědčí kupříkladu vývoj vzájemného obchodu až k loňské rekordní výši či přípravy návštěv představitelů obou zemí po úspěšném jednání prezidenta Václava Klause s jeho ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem během summitu Evropské unie v Chabarovsku. Nebýt změny české vlády, ruský premiér Vladimir Putin by podle velvyslance navštívil Česko již v září. Možná se tak stane ještě do konce roku.

Podle Kostelky se ve vzájemných vztazích dostala problematika radarové základny v Brdech do pozadí a čeká se na rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy, který příští měsíc navštíví Moskvu. Sám velvyslanec je přesvědčen, že nakonec bude ČR s Ruskem na protiraketové obraně spolupracovat.