Dům klimatu - Němci poroučejí větru i dešti

Bremenhaven - V Německu se otevírá unikátní projekt - Dům klimatu v Bremenhavenu. Jedinečná výstava za 100 milionů eur představuje interaktivní formou klimatické zóny, zákony meteorologie, ale také ekologická rizika. Návštěvníci si tak mohou na vlastní oči prohlédnout písek Sahary, polynéská souostroví nebo ledy Antarktidy.

Bremenhavenský Dům klimatu zve na cestu podél osmého poledníku. Zájemci se mohou projít mrazem, vlhkem i 35stupňovým vedrem. Návštěvníky zavede výstava i pod moře nebo do pralesní houštiny, představuje kraje známé i exotické.

„Klima je abstraktní pojem, ale tady ho můžete skutečně zažít,“ říká ředitel projektu Arne Dunker. Výstava přitom čerpá z vědeckých poznatků. Otevření klimatického domu totiž předcházela expedice kolem světa, kterou podnikl tým expertů s kamerou. Svá zjištění a setkání pak promítli odborníci do výstavních ploch.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)


Expozice je zážitkem pro všechny smysly včetně sluchu a čichu! Lze tu vyvolat déšť nebo spustit vítr. Mimo laboratorní podmínky ale větru a dešti lidstvo zatím poroučet neumí. Zemi naopak ohrožuje globální oteplování.

Pobřežní státy straší tání ledovců. I v Bremenhavenu už kvůli tomu zvyšují hráze. Tuaregové zase dosvědčují, že Sahara polyká stále více pastvin. Dům klimatu je tak především ekologickou výzvou. Jeho otevření podpořil i zpěvák a aktivista Bob Geldof. „Současná hospodářská krize je závažná, ale klimatická krize je otázkou existence. Pokud ji nezastavíme, už nebude žádná ekonomika, která by nám dělala starosti,“ varuje Geldof.


Změny klimatu hýbou i světovou politikou, německá kancléřka Angela Merkelová právě ve Washingtonu přesvědčuje Baracka Obamu, aby se Spojené státy připojily ke snižování emisí.

  • Dům klimatu - Návštěvníci si mohou na vlastní oči prohlédnout písek Sahary, polynéská souostroví nebo ledy Antarktidy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/955/95412.jpg
  • Bremenhavenský Dům klimatu zve na cestu podél osmého poledníku. Zájemci se mohou projít mrazem, vlhkem i 35stupňovým vedrem. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/955/95414.jpg