Záplavami dál trpí i Německo, Rakousko a Polsko

Vídeň - S přívalovými dešti a prudkými povodněmi se v posledních hodinách potýká také východ Rakouska a jih Bavorska. V noci na dnešek voda zaplavila několik obcí a silnic například jižně od Vídně a v bavorském podhůří Alp. V Rakousku pomáhá při odstraňování škod i 550 vojáků.

Kvůli sesuvu půdy musela být evakuována řada domů v Klingfurthu u Vídeňského Nového Města (Wiener Neustadt). Několik obcí v oblasti řeky Litavy na východě Rakouska u maďarských hranic dnes nad ránem průtrže mračen odřízly od okolního světa. Podobně jako Morava zakouší střední a východní Rakousko záplavy už od poloviny týdne. Při odstraňování následků živelních pohrom pomáhá v rakouském Podunají kolem 550 vojáků.

V bavorském Rosenheimu a řadě dalších obcí kolem alpského střediska Garmisch-Partenkirchen jsou mnohde hlášeny zaplavené sklepy a přerušené silnice.

V Polsku se situace uklidňuje

Situace na polských řekách se pomalu stabilizuje. V některých obcích se začalo v pátek uklízet po velké vodě. Okolo 1 000 lidí zůstává po povodních mimo domov, voda zatopila celkem asi 500 domů hlavně v Podkarpatském a Dolnoslezském vojvodství. Nejvyšší povodňový stupeň stále platí na několika místech na jihu Polska, jsou mezi nimi města Vratislav a na polské straně Krkonoš Jelení Hora.

Voda se v pátek večer vylila z břehů v regionu Kladsko, kam se sjíždějí hasiči z celého vojvodství. Zaplaveno bylo několik domů v pěti městech. Hladina Dunaje na západě Slovenska, kde se řeka v minulých dnech na několika místech vylila z koryta, v noci na dnešek dále klesala. Stoupala naopak u Gabčíkova a Komárna, které leží dále po proudu řeky. Na Slovensku však Dunaj dosud nenapáchal vážnější škody.