Maďarsko si připomnělo 20. výročí pádu železné opony

Budapešť - Dvacáté výročí pádu železné opony si připomněli politici na rakousko-maďarském pomezí. Oslav se zúčastnil prezident Rakouska Heinz Fischer, Maďarska László Sólyom a Německa Horst Köhler. Přes přechod symbolicky projela kolona 60 trabantů, ikon Východu. Železná opona tvořila hranici mezi západním a východním blokem v době studené války, pojem proslavil prezident Churchill v březnu 1946.

„Jménem všech Němců chci poděkovat Maďarům za jejich odvahu a solidaritu vůči východním Němcům v roce 1989,“ prohlásil německý prezident Horst Köhler během slavnostní ceremonie v maďarském parlamentu.

Slavnostní akt se konal 20 let poté, co 27. června 1989 ministři zahraničí Maďarska a Rakouska Gyula Horn a Alois Mock skutečně symbolicky přestřihli ostnatý drát na společné hranici. Likvidace plotu předznamenala exodus desítek tisíc uprchlíků, především z východního Německa, koncem léta téhož roku a nakonec i pád berlínské zdi a komunismu v regionu.

Telefonát Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Plot se likvidoval už dřív

Maďarsko fakticky začalo likvidovat plot z ostnatého drátu na své hranici už začátkem května - částečně i proto, že ostraha hranic upozorňovala na jeho špatný stav: i ta nejmenší zvířata spouštěla falešný poplach. Proto bylo koncem června velmi obtížné najít alespoň malý úsek hraničního zátarasu pro zvěčnění obou politiků při symbolickém aktu, připomíná agentura AP.

Rakouský prezident Heinz Fischer ve svém projevu v narážce na současné represe vůči demonstrantům v Íránu zdůraznil, že „Evropa v duchu roku 1989 musí podporovat demokracii, lidská práva i toleranci ve světě“.

Události z posledních dvaceti let ukázaly, že „žádná diktatura, ať se jeví sebepevnější, si nemůže být jistá svou budoucností“, řekl Fischer.