Nové ohrožené památky UNESCO - korálový útes či kolumbijská rezervace

Sevilla/Madrid - Na seznam ohrožených míst světového kulturního a přírodního dědictví lidstva Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) dnes přibyla další místa - korálový útes ve vodách středoamerického Belize a národní park Los Katíos v Kolumbii. Mezi světové památky se dostal i bruselský palác Stoclet, který léta ohrožují dědické spory.

V souvislosti s přírodní rezervací v Karibském moři komise upozornila na likvidaci mangrovových porostů i přílišný rozvoj oblasti, která byla na seznam UNESCO zařazena jako největší korálový útes na severní polokouli už v roce 1996. Výbor zdůraznil, že v platnosti je opět moratorium na ničení mangrovů, jež vypršelo koncem loňského roku.

Národní park, jemuž dalo jméno indiánské etnikum Emberá-Katío, byl na seznam ohrožených míst zařazen na žádost kolumbijské vlády, která tak chce zmobilizovat mezinárodní pomoc na záchranu místa, jež je ohroženo hlavně odlesňováním. Park, který UNESCO eviduje od roku 1994, disponuje výjimečným biologickým bohatstvím, to ovšem ohrožuje ilegální těžba dřeva i rybolov.

Na seznam světového dědictví přibyla také architektonická památka - palác Stoclet v belgické metropoli Bruselu. Bývalý hotel postavený v letech 1905 až 1911 je dílem rakouského architekta Josepha Hoffmanna. Podle výboru jde o vrcholné dílo vídeňské secese a dokonalý příklad integrace všech umění.

Na seznamu dědictví lidstva je už zaneseno téměř 880 míst ve 145 zemích světa - mezi nimi je 679 kulturních památek, 174 přírodních a 25 smíšených. Seznam světových památek v ohrožení přitom čítá přes 30 položek.