Stovky tisíc lidí pochodovaly v Berlíně za práva homosexuálů

Berlín - Několik set tisíc lidí, podle organizátorů až 550 000, se dnes v Berlíně zúčastnilo každoročního pochodu homosexuálů a příslušníků dalších sexuálních menšin. Již 31. Christopher Street Day (CSD) byl letos ve znamení požadavku na zanesení ochrany práv homosexuálů před diskriminací do ústavní listiny. Svátek gayů a lesbiček však poznamenala nehoda šestadevadesátiletého účastníka, který se zřítil z řečnického pódia při vzpomínkovém aktu na homosexuální oběti nacistické perzekuce.

Ze západoberlínské třídy Kurfürstendamm se krátce po poledni vydal pestrobarevný had homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů oblečených ve vyzývavých kostýmech, maskách a parukách mávajících duhovými vlajkami - symbolem homosexuální menšiny. Za dunivých zvuků hudby z reproduktorů umístěných na 55 alegorických vozech pomalu směřoval do centra německé metropole ke Sloupu vítězství.

Téměř stoletý homosexuál se zřítil z pódia

Akci částečně zastínila nehoda u nedávno odhaleného pomníku homosexuálům pronásledovaným za nacistického režimu. Z pódia se tam zřítil téměř stoletý Rudolf Brazda, který kvůli odlišné sexuální orientaci strávil čtyři roky v koncentračním táboře. S poraněním hlavy byl odvezen do nemocnice a vzpomínkový akt na oběti nacistické perzekuce předčasně skončil.


Pochodu se tradičně zúčastnili i někteří němečtí politici. Nechyběl mezi nimi ani berlínský starosta Klaus Wowereit, který se netají svou homosexuální orientací. Wowereit podle serveru televize n-tv vyzval k rehabilitaci těch, kteří byli do roku 1969 trestně stíháni na základě tehdy platných zákonů namířených proti gayům a lesbičkám. Požadoval pro ně finanční odškodnění a úpravu důchodů. „To, co se dělo, nemůžeme a nesmíme zapomenout. Musíme denně bojovat za to, aby lidé nebyli diskriminováni a vyloučeni,“ zdůraznil berlínský starosta. 

Manifestace k CSD je každoroční vzpomínkou na potyčky mezi homosexuály a policií v červnu 1969 v Christopher Street v New Yorku.