Karrúbí a Músáví proti komisi, která má přezkoumat íránské volby

Teherán - Dva neúspěšní kandidáti íránských prezidentských voleb odmítli částečné přepočítání hlasů zvláštní komisí navrženou nejvyšším ústavním orgánem státu - Radou dohlížitelů. Jeden z nich, reformátor Mahdí Karrúbí, napsal do dnešního vydání listu Etemád mellí, že si přeje, aby výsledek voleb z 12. června zkoumala nezávislá komise, nikoli ta, kterou sestavila rada. Stále pokračují represe proti organizátorům nedávných protestů, agentura Fars informovala, že bylo zatčeno osm íránských zaměstnanců britského velvyslanectví.

Rada dohlížitelů dala v pátek stěžovatelům 24 hodin na to, aby jmenovali do nově ustavené komise své zástupce. Nejvytrvalejším kritikem voleb je liberál Mír Hosejn Músáví, který skončil podle oficiálních výsledků druhý za staronovým prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem. Músáví už v sobotu odmítl s novou komisí jakkoli spolupracovat, protože je to podle něj skupina složená Radou dohlížitelů, která není neutrální a straní Ahmadínežádovi.

Kromě zástupců stěžovatelů v komisi měly být politické osobnosti spjaté s duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím, který o výsledku voleb nepochybuje. Karrúbí, který byl v minulosti předsedou parlamentu, chce, aby komise srovnala listiny s podpisy lidí, kteří volili, s volebními seznamy. Podle něj se v urnách ocitly hlasy osob, jež ve skutečnosti ve volebních místnostech nebyly. Většina okrsků totiž nahlásila devadesátiprocentní účast, celonárodní byla 85 procent.

Zatčení íránských zaměstnanců britského velvyslanectví

Oficiální výsledky vyvolaly v zemi vlnu masových protestů, z jejichž organizování Teherán obvinil západní země, zejména Británii a USA.

Podle dnešní zprávy agentury Fars byli jako jedni z hlavních hráčů protestů zatčeni íránští zaměstnanci britského velvyslanectví. Británie a Írán si tento týden už vzájemně odvolaly po dvou diplomatech. Londýn obvinění z napomáhání protestujícím odmítá. „Osm místních pracovníků britského velvyslanectví sehrálo významnou roli při nedávných nepokojích a byli vzati do vazby. Tato skupina aktivně nepokoje podněcovala,“ napsala bez udání svého zdroje agentura Fars.