Itálie ode dneška dočasně kontroluje turisty na hranicích

Řím - Itálie zahájila kontroly na svých hranicích, chce tak zabránit příjezdu radikálních demonstrantů, kteří by mohli narušit summit skupiny G8 ve středoitalské L´Aquile. Ten se koná 8. až 10. července, očekávají se proto zácpy na hlavní rakouské dálnici přes Brennerský průsmyk. Kontroly budou také na přechodech z Francie, Švýcarska a Slovinska. Potrvají až do patnáctého července.

Rakouské úřady nevylučují, že se mohou tvořit před italskými hranicemi fronty, a to zejména na nejfrekventovanějších dálnicích. K zácpami nejohroženějším úsekům patří rakouské dálnice A13 přes Brennerský průsmyk a A2 směřující od Villachu k Benátkám. Kontroly budou zavedeny i na přechodech z Francie, Švýcarska a Slovinska.

Ve dnech 28. června až 15. července Řím pozastavuje platnost schengenské dohody o volných hranicích se svými sousedy. Opravňuje ji k tomu jedna z položek dohody, podle níž každá členská země systému může kvůli zajištění bezpečnosti v mimořádných případech na omezenou dobu obnovit hraniční kontroly cestovních dokladů, tedy pasů nebo občanských průkazů. Kontroly se týkají i železničních přechodů nebo italských letišť.

Summit ve zničených Abruzzách

Důvodem je summit G8 svolaný do L´Aquily v italských Abruzzách, které postihlo 6. dubna ničivé zemětřesení. Premiér Silvio Berlusconi se rozhodl pořádat akci právě zde v naději, že to pomůže oživit ekonomiku strádající oblasti. Vrcholné schůzky G8 ale v minulosti často doprovázely masové protesty odpůrců globalizace. Zaváděné kontroly na hranicích jsou namířeny proti potenciálním narušitelům pořádku, dotknou se nicméně každého návštěvníka Itálie, protože musí mít systematický charakter.

Schengenský prostor odboural vnitřní hranice mezi členy a přenesl veškeré vstupní kontroly na vnější hranice společenství. Tvoří jej nyní 25 států: kromě 22 zemí sedmadvacetičlenné EU spadají do systému ještě Švýcarsko, Island a Norsko. Členem schengenského prostoru je i Česko.