Izrael postaví na Západním břehu 50 nových bytů

Jeruzalém - Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes oznámil, že na Západním břehu Jordánu vznikne 50 bytů pro nové osadníky. Ti se musejí odstěhovat z nepovolené osady, která bude zrušena. Proti dalšímu rozšiřování židovských osad jsou přitom jak Palestinci, tak Spojené státy, které vyzývají izraelskou vládu, aby zmrazila výstavbu ve všech osadách na Západním břehu.

Izraelci ale namítají, že nelegální osady v tomto regionu jsou ochotni zrušit. V těch povolených prý ale mají právo na to, aby zdejším obyvatelům zajistili náležité podmínky. Podle těchto zásad bude původní osada Migron, kde žije asi 200 obyvatel, zrušena, protože není legální. Sídliště tvořilo asi 60 karavanů a dva cihlové domy. Až bude postaveno 50 nových bytů v osadě Adam, obyvatelstvo z Migronu se sem přemístí.  

Židovské osady

Výstavba židovských osad začala v roce 1967 krátce poté, co skončila takzvaná šestidenní válka. Úřady registrují na Západním břehu Jordánu celkem 121 osad, ve kterých žije 280 tisíc Izraelců. Od roku 2001 se populace v židovských osadách zvýšila o 5-6%.

Toto území se má v budoucnu stejně jako pásmo Gazy stát budoucím palestinským státem.

Zpráva o výstavbě nových bytů přišla jen pár hodin před tím, co má Ehud Barak odcestovat do Spojených států, které jsou velkým kritikem rozšiřování židovských sídlišť na Západním břehu. Americký prezident Barack Obama vyzval na konci května Izrael, aby zastavil výstavbu osad na Západním břehu Jordánu bez rozdílu.

Ehud Barak se má v úterý sejít v New Yorku se zvláštním americkým vyslancem pro Blízký východ Georgem Mitchellem, který zřejmě stanovisko USA znovu zopakuje. Problémem izraelských osad se zabývá i sám izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ten je podle izraelských zdrojů ochoten na tři měsíce zmrazit veškerou výstavbu v osadách až na ty stavby, které už byly zahájeny.

Netanjahu o tom dnes jedná s několika ministry. Osadníci a jejich organizace tlačí na vládu, aby v otázkách osad neustupovala.

Největší židovská osada Maale Adumim
Zdroj: ČT24
Vydáno pod