V Rakousku dál stoupají hladiny řek, situace v Polsku se uklidňuje

Praha - Povodně dál sužují střední Evropu. Zatímco na jihu Polska se situace mírně zlepšila, v Rakousku neustále prší a hladiny řek stoupají. Podle agentury APA se po bouřkách a přívalových deštích znovu vylily z koryt řeky na jihovýchodě a jihozápadě - v Dolních Rakousích, Burgenlandu a Štýrsku. Řeky stoupají také na Slovensku. Po deštích v Česku přináší Labe víc vody také do Německa. V Drážďanech byl vyhlášen první povodňový stupeň. Uklidnění nastalo na jihu Polska, kde se po záplavách uklízí.

Na Slovensku stoupají vodní hladiny na Hornádu, Toryse, Popradu, v dolní části povodí Bodrogu, na Oravě, dolním Hronu, Dunaji a horní části Nitry. Meteorologové čekají, že hladina Dunaje postupně překročí sedm metrů. Ani pak by ale prý nenastal druhý stupeň povodňové aktivity. Vodohospodáři nepředpokládají další zhoršování situace na jihozápadě Slovenska.

Dunaj už totiž kulminoval v Komárně a Štúrově a ani zvýšení hladiny v Děvíně by nemělo činit větší problémy. „Druhý stupeň povodňové aktivity odvolali v úseku Bratislava-Medveďov, trvá v úseku Medveďov-Štúrovo,“ řekl vodohospodář Pavel Virág. „Lze říci, že situace je stabilizovaná a pokračuje odstraňování škod, které potrvá tento a možná i příští týden,“ podotkla Eva Kolesárová ze Slovenského vodohospodářského podniku.


V Rakousku stále prší

Horší je situace v Rakousku, kde dál prší. Řeky v zaplavených oblastech se tam znovu rozvodňují, neboť nasáklá půda už není s to pojmout další masy vody. Meteorologové ale stále hrozí dalšími přívalovými dešti.

V jižním Burgenlandu je stále zaplaveno město Güssing, kde už pátým dnem i nocí pracují dobrovolníci a nasazení hasiči. Kromě odčerpávání vody začali Burgenlandští s úklidem bahna. Za minulé tři dny spadlo v oblasti 250 litrů vody na čtvereční metr, což normálně odpovídá srážkám za půl roku.

V Dolních Rakousích, kde o víkendu utonul mladík, mají udeřit další přívalové deště. Hladina vody místních přítoků Dunaje, například řek Erlauf a Ybbs, stále neklesá. Meteorologové předpovídají, že přívalové další deště přinesou srážky o objemu 20 až 30 litrů na metr čtvereční.
Situace v Polsku se zlepšuje

Mírné zlepšení nastalo v zaplavených oblastech na jihu Polska, kde po několika dnech konečně přestalo pršet. Obyvatelé Dolního Slezska a Podkarpatska začali za pomoci tisíců hasičů uklízet. Do oblasti se chystá polský premiér Donald Tusk, jehož vláda už oznámila, že na obnovu infrastruktury uvolní 65 milionů zlotých (zhruba 450 milionů Kč). Pouze v Dolním Slezsku strhla velká voda 41 mostů. 

V Německu stále stoupá hladina Labe 

Po vydatných srážkách v Česku přináší Labe víc vody i do Drážďan. Hladina zde překročila 3,5 metru a dosáhla prvního povodňového stupně. Běžně dosahuje dvou metrů. Podle předpokladu by řeka měla kulminovat ve středu, a to na 4,3 metru. Druhého stupně by tak nedosáhla. Ten se vyhlašuje až při pěti metrech.