Ruská armáda cvičí nedaleko gruzínských hranic

Moskva - Ruská armáda zahájila poblíž hranic s Gruzií vojenské cvičení. Prověřuje zde svou bojovou a mobilizační připravenost. Cvičení s názvem Kavkaz 2009 potrvá až do 6. července, vojáci si zde osvěží poznatky z bojů s gruzínskou armádou z loňského srpna, kdy Moskva svedla krátkou válku s Tbilisi o separatistickou oblast Jižní Osetie.

Celkem 8 500 ruských vojáků, 450 obrněných transportérů a 250 dělostřeleckých jednotek se přesunuje na jih země poblíž hranic s Gruzií. Zamířilo sem letectvo, námořnictvo, pohraničníci, vojska ministerstva vnitra, výsadkáři nebo jednotky protivzdušné obrany.

Cvičení je rozděleno do dvou fází. Nejprve se vojáci rozmístí na výchozí pozice. V druhé fázi pak budou procvičovat protiteroristickou operaci. Cvičit se má i na území neklidných severokavkazských republik, Ingušska, Dagestánu a Čečenska.

Ruské cvičení následuje jen několik týdnů poté, co vojenské cvičné manévry uspořádala v Gruzii Severoatlantická aliance. Proti tomu Moskva přitom rázně protestovala a žádala, aby bylo cvičení zrušeno.

Vztahy jsou mezi NATO a Ruskem navíc napjaté po loňském konfliktu Gruzie a Ruska kvůli separatistickým regionům Jižní Osetii a Abcházii.

Vydáno pod