Evropa má třetí oběť prasečí chřipky, tentokrát ve Španělsku

Madrid - Španělsko potvrdilo první úmrtí na prasečí chřipku. Jde zřejmě o mladou ženu, která na nákazu zemřela v madridské nemocnici. Dva lidé podlehli nemoci ve Skotsku. Nejvíc postiženou evropskou zemí je Británie, tam je evidováno téměř 4 tisíce případů. Ve světě virus A(H1N1) zabil už celkem 305 lidí.

Již včera oznámilo Španělsko první dva těžké případy onemocnění virem H1N1. Jednou z nakažených byla devatenáctiletá těhotná Maročanka, která byla ošetřována v nemocnici v Madridu. Právě tato žena nemoci podlehla.

Žena byla hospitalizována před dvěma týdny v sedmém měsíci těhotenství. Zemřela den poté, co jí lékaři kvůli zhoršování jejího stavu provedli císařský řez. Žena měla podle agentur kvůli chřipce dýchací potíže. Dítě je zdravé a není nakaženo chřipkovým virem.

Ve vážném zdravotním stavu zůstává i druhý pacient ve Španělsku. Je to dvaatřicetiletý muž, který je v nemocnici v katalánském městě Tarragona.

Včera ve Skotsku zemřel na takzvanou prasečí chřipku třiasedmdesátiletý muž. Je druhou obětí tohoto virového onemocnění nejen v Británii, ale také v Evropě. Muž zemřel v sobotu večer a lékaři upozornili, že kromě nákazy virem H1N1 měl také mnoho jiných závažných zdravotních komplikací.

Celosvětově chřipkou onemocnělo už 66 tisíc lidí, přičemž v Evropě je nejvíc nakažených v Británii. Česko má stejně jako Slovensko devět případů.