Čtyři američtí vojáci zemřeli v den, kdy se armáda stáhla z iráckých měst

Bagdád - V Iráku zemřeli 4 američtí vojáci, podlehli zraněním, která utrpěli při bojích v pondělí. Vojáci podlehli zraněním v pondělí a patřili k divizi, která sloužila v Bagdádu. Zatím nejsou známy detaily, jak vlastně vojáci přišli o život. Americká armáda zveřejní podrobnosti, až o úmrtí vojáků informuje jejich rodiny. O život přišli v den, kdy koaliční síly stahují své jednotky z iráckých měst.

K incidentu došlo v den, kdy se americké jednotky stahovaly podle dohody s Irákem z měst. V těch se ujaly kontroly irácké bezpečnostní síly. 30. červen byl v Iráku prohlášen za Den národní svébytnosti. Iráčané odchod amerických vojáků mohutně oslavovali.

„Je to důležitý den, představuje první praktický dopad smlouvy o stažení. Otvírá cestu k úplnému stažení amerických sil z Iráku,“ řekl irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Rok a půl na iráckém venkově

Americká armáda se v Iráku stáhla na základny mimo města. Zde setrvají ještě do konce roku 2011. Od ledna následujícího roku, kdy se v zemi konají parlamentní volby, by už neměl v Iráku zůstat ani jeden americký voják.

I nadále ovšem budou v Iráku působit američtí poradci. Americká a irácká vláda vydaly několik miliard dolarů na výcvik iráckých bezpečnostních sil, které nyní čítají 600 tisíc lidí. Podle amerických instruktorů je armáda na ochranu země připravena dobře, což se ale prý ještě nedá říci o irácké policii.

„Stažení mezinárodních sil z vesnic a měst potvrzuje schopnost našich lidí udržet bezpečnost, právo a pořádek bez zahraničího zasahování,“ uvedl při dnešní vojenské přehlídce velitel policie v Bákubě Abdul Husajn Šamrí.