Velká voda vyplavila ve Varšavě parlament

Vídeň/Varšava - Rozmary počasí se přes noc naplno projevily v Polsku a Rakousku. I když zde hladiny řek po nedávných povodních klesly, přívalové deště se postaraly o další vlnu velké vody. Ta zaplavila ve Varšavě polský parlament a sídlo premiéra. V Rakousku se na několika místech zvedly řeky natolik, že byl vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí a obyvatelé byli evakuováni. Situaci také komplikují stovky sesuvů podmáčených svahů, hlavně pak ve Štýrsku.

V Horních Rakousích vyjeli záchranáři během šesti hodin k 250 zásahům. V Sankt Pöltenu kvůli bouřkám a lijákům průtok vody v pondělí večer dosáhl rekordní úrovně, úřady proto uzavřely několik ulic. V obci Bad Schallerbach požárníci zachraňovali z tamního potoka tonoucího člověka.

Během dneška se ale situace v Horních Rakousích uklidnila. Množství vody v řekách a potocích se na většině území vrátilo k normálu.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Kritická situace trvá ve Štýrsku, kde došlo k několika stovkám sesuvů půdy, podmáčené svahy ohrožují mnoho domů. Vesnice Radmer bude na letošek dlouho vzpomínat. Dvakrát byla odříznutá od světa. V únoru kvůli lavinám, tento týden kvůli naplavenému a sesutému bahnu.

Řeky v Rakousku jsou stále plné, stačí krátká bouřka kdekoliv a během chvíle udeří v další vesnici sice krátká a lokální, ale přesto ničivá záplava - tak jako v Radmeru.

Polský parlament pod vodou

Lijáky a bouřky zvedly na nohy i noční Varšavu. Tady voda náhle zaplavila parlament i úřad polského premiéra Donalda Tuska. Povodeň zasáhla i další místa ve Varšavě, voda vytopila i obytné domy. Na místě pomáhají s odstraňováním následků záchranáři.

Také na západě Polska se museli obyvatelé potýkat s následky povodně. V Poznani zaplavila v pondělí večer voda 120 sklepů a budov a také podchody tamního nádraží. Stromy padající na zaparkovaná auta zranily v Poznani a Krotoszynu čtyři osoby. Uklidnění nastalo na jihu Polska, kde se po záplavách již uklízely škody.