Lukašenko omilostnil amerického advokáta - špiona

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dal milost americkému advokátovi Emmanuelu Zeltserovi, vězněnému za průmyslovou špionáž a používání falešných dokladů. Lukašenko doufá, že jeho rozhodnutí zlepší vztahy se Spojenými státy. Zeltser byl omilostněn na základě prezidentského dekretu. Lukašenko dekret podepsal, protože "je to důležité pro Ameriku a pomůže to normalizaci našich vztahů".

Pětapadesátiletý Zeltser, který se narodil v Rusku a poté emigroval do USA, je expertem na organizovaný zločin a praní špinavých peněz a ve Spojených státech řídí ústav věnující se právní reformě v Rusku. Do Běloruska přijel zastupovat Josefa Kaye, příbuzného zesnulého gruzínského podnikatele Badriho Patarkacišviliho, který byl prominentním oponentem gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho.

Zeltser byl zatčen loni v březnu, tedy v době, kdy se začaly zhoršovat vztahy mezi Minskem a Washingtonem. Spojené státy tehdy uvalily sankce na Bělorusko za porušování lidských práv. Minsk v odvetě vyzval americkou velvyslankyni a další diplomaty, aby opustili zemi.

Zeltser byl loni v srpnu odsouzen ke třem letům vězení. V listopadu byl hospitalizován, protože v kárném táboře, kde byl předtím, nedostával podle svých právníků potřebné léky. Trpí cukrovkou.

USA proti zadržení Zeltsera protestovaly a vyjádřily obavy ohledně jeho zdravotního stavu ve vazební cele. Zeltser před několika týdny zahájil hladovku.