Rumuni se zbavili ruského vysoce obohaceného uranu

Bukurešť/Moskva - Rumunsko se v noci na pondělí zbavilo vysoce obohaceného uranu. Odvezla ho ruská strana, transport potvrdila ruská státní civilní atomová agentura Rosatom. Jde o pozůstatek dodávek ze sovětských dob pro rumunské výzkumné reaktory. Rumunsko se tak stalo další zemí bývalého východního bloku, která se této ekologické zátěže zbavila. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Poslední náklad asi 53,7 kilogramu vysoce obohaceného uranu byl za přísných bezpečnostních opatření a pod dohledem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) letecky přepraven na místo konečného úložiště v blízkosti ruského Čeljabinsku. Toto množství by údajně stačilo na výrobu dvou atomových bomb.

Ruského dědictví v podobě vysoce obohaceného uranu se v minulosti také zbavily například Kazachstán, Litva, Bulharsko, Maďarsko a Česko, poznamenala DPA.

Někdejší Sovětský svaz dodával do Rumunska vysoce obohacený uran od roku 1957. Sloužil jako palivo ve výzkumných reaktorech ve městě Mugurele u Bukurešti a v jihorumunském Pitešti.