Rusko zahájilo kampaň proti alkoholismu

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyhlásil kampaň proti alkoholismu a dalším zdraví škodlivým zlozvykům. Dal v úterý pokyn ministerstvu zdravotnictví vypracovat příslušné programy. Předchozí obdobná iniciativa sovětského prezidenta Michaila Gorbačova z roku 1986 skončila katastrofálně, protože vedla jen k prudkému zvýšení výroby zdraví škodlivé samohonky, připomíná v této souvislosti agentura Reuters.

V Rusku se pije více než v 90. letech 

„V současnosti pijeme více než v 90. letech, ačkoli tehdy byla nesnadná doba,“ řekl Medveděv podle agentury ITAR-TASS. „Je třeba vypracovat příslušná opatření v tomto směru,“ dodal po jednání s ministryní zdravotnictví Taťjanou Golikovovou. Ministryně uvedla, že její rezort spolu s ministerstvem sportu, cestovního ruchu a mládeže připravuje program popularizace zdravého životního stylu.

Až 18 litrů čistého lihu proteče ročně ruskými hrdly 

Podle lékařské zprávy zveřejněné minulý týden představují alkoholem způsobené nemoci téměř polovinu úmrtí mezi Rusy ve věku od 15 do 54 let. Spotřeba alkoholu v Rusku se v posledních letech skoro zdvojnásobila na 10,1 litru čistého lihu v roce 2007. Ale tyto statistiky přitom nezahrnují na černo pálenou vodku - samohonku. Podle hlavního hygienika Gennadije Oniščenka tak blíže k realitě asi mají odhady, podle nichž průměrným ruským hrdlem ročně proteče skoro 18 litrů čistého lihu.

Samohonka - načerno pálená vodka 

Pálení samohonky zažilo nebývalý rozkvět v druhé polovině 80. let, kdy tehdejší nejvyšší sovětský představitel Michail Gorbačov zahájil prohibiční kampaň. Místo poklesu spotřeby totiž došlo k nekvalitnímu pálení na černo a ke konzumaci různých přípravků a voňavek, což způsobilo u mnoha lidí výrazné poškození zdraví.