Svržený honduraský prezident Zelaya čelí obvinění z drogových obchodů

Tegucigalpa - Prozatímní prezident Hondurasu Roberto Micheletti odmítá rezignovat i přes vzrůstající mezinárodní tlak požadující znovunastolení prezidenta Manuela Zelayi svrženého nedělním pučem. Nová vláda naopak zahájila protiútok, ve kterém obviňuje Zelayu z politického podílu na leteckém pašování drog z Jižní Ameriky do USA a vysílá delegaci do Washingtonu a OSN vysvětlit ústavnost situace.

„Neodstoupím, bez ohledu na to, jak velký tlak ze světa přichází,“ řekl Micheletti v rozhovoru pro agenturu AP. „Byl jsem ustanoven Kongresem, který reprezentuje honduraský lid. Nikdo mě nemůže přimět k rezignaci, pokud neporuším zákony země,“ dodal.

Svržený prezident Zelaya se hodlá do země vrátit ve čtvrtek 

Prozatímní prezident také odmítl možnost zrušit oznámené rozhodnutí zatknout svrženého prezidenta Manuela Zelayu, pokud se vrátí do Hondurasu. Zelaya v úterý oznámil, že se chce do země vrátit ve čtvrtek a že jej budou doprovázet argentinská prezidentka Cristina Fernándezová, její ekvádorský kolega Rafael Correa a předseda Organizace amerických států (OAS) José Miguel Insulza.

Nová vláda má důkazy o Zelayově politické podpoře pašování drog

Nová vláda své rozhodnutí Zelayu v případě návratu zatknout a soudit zdůvodňuje tím, že prý byly odhaleny důkazy o jeho politické podpoře pro letecké pašování drog do USA. „Každou noc tři až čtyři letadla s venezuelskou registrací přistávala bez povolení příslušných úřadů v Hondurasu a přivážela tisíce kilogramů zboží nebo balíky peněz jako výnos pašování drog,“ řekl televizi CNN nový ministr zahraničí Enrique Ortez.

„Máme na to všechno důkazy. I okolní vlády je mají, právě tak jako DEA (protidrogový úřad USA).“

Honduraský ministr zahraničí Enrique Ortez

Mluvčí DEA ve Washingtonu Rusty Payne odmítl tuto informaci jak potvrdit, tak vyvrátit. Nejnovější zpráva amerického ministerstva zahraničí o obchodu s drogami, vydaná v únoru, však mluví o „pokračující oficiální korupci zabraňující efektivnímu posílení práva v Hondurasu“ a poukazuje na mediální zprávy „o pašování drog v souvislosti s nezákonnými aktivitami současné i minulé vlády a vojenských představitelů“.

Žádná jména však tato zpráva neuvádí. Prezident Zelaya však loni v říjnu navrhl legalizaci určitého užívání drog jako prostředek ke snížení zločinnosti způsobované drogově závislými osobami.

Micheletti: Svržení Zelayi nepředstavovalo puč, ale ochranu ústavy 

Micheletti dnes podle agentury Reuters oznámil, že vyslal do USA delegaci, aby na zasedání OAS ve Washingtonu a v OSN v New Yorku předložila „pravdivou verzi“ událostí v Hondurasu a přesvědčila tyto mezinárodní instituce, že svržení Zelayi nepředstavovalo puč, ale ochranu ústavy, kterou Zelaya porušoval.