V Řecku už se nesmí kouřit na veřejnosti

Atény - Řecko je ode dneška další zemí omezující kouření. Začíná tu platit poměrně přísný zákon, který zakazuje kouření na všech veřejných místech. Opatření se tak dotkne kaváren, restaurací nebo diskoték a nočních klubů. Pokud někdo zákon poruší, musí počítat s pokutou 500 eur, tedy asi 13 tisíc korun. Právní norma především stanoví, že všechna restaurační zařízení nad 70 metrů čtverečních plochy musí být doplněna odděleným a uzavřeným prostorem pro kuřáky. Provozovatelé menších zařízení se musejí rozhodnout, zda provozovna bude nekuřácká či naopak kuřácká.

Dodržování zákazu mají kontrolovat místní policisté a inspektoři zdravotních úřadů, už nyní ale kritici zákona poukazují na to, že těchto oprávněných pracovníků je nedostatek.

Zákon nabývá platnosti o půl roku dříve, než se původně zamýšlelo. Už začátkem roku ministr zdravotnictví Dimitris Avramopulos zdůraznil, že dřívější uplatnění protikuřáckého zákona má kromě jiného zajistit včasnější naplnění příslušné směrnice EU na ochranu nekuřáků. Ministr vyjádřil přesvědčení, že tentokrát nebude veřejnost zákaz ignorovat jako v předcházejících dvou případech v letech 2002 a 2003. Až dosud platil v Řecku částečný zákaz kouření, a to v nemocnicích a ve vozidlech taxislužby.

V jedenáctimilionovém Řecku se tabák tradičně těší velké oblibě a boj úřadů s kouřením je dlouhodobě neúspěšný. Poslední dostupné průzkumy z roku 2007 dokonce ukázaly, že počet kuřáků v Řecku neustále stoupá, jen v minulých deseti letech vzrostl počet osob holdujících v zemi tabáku o deset procent. Podle statistik Evropské komise kouří nyní v Řecku téměř polovina dospělých obyvatel a na choroby spojené s kouřením umírá v zemi každoročně zhruba 20 tisíc lidí.

Protikuřácký zákon platí také v Česku

Více či méně přísné protikuřácké zákony uplatňuje v posledních letech stále více evropských zemí. K těm se připojila také Česká republika, kde se zakazuje kouřit ve veřejných budovách, na nádražích a ve vlacích a omezuje se kouření v restauracích. Tento měsíc prošel parlamentem návrh, že provozovatelé restauračních zařízení budou muset sami rozhodnout, zda jejich provoz bude kuřácký či naopak nekuřácký. Provozovatelé také budou povinni označit, zda je jejich zařízení zcela kuřácké, zcela nekuřácké. Zákon navíc dává obcím možnost zakázat kouření na dětských hřištích či na akcích určených dětem. Novela rovněž zpřísňuje sankce za prodej tabákových výrobků a alkoholu dětem.

Cigarety
Zdroj: ČT24