Záchranáři lokalizovali z jemenského airbusu pouze nouzové bóje

Moroni - Signály, které lokalizovaly pátrací týmy, nepatřily černým skříňkám zříceného jemenského letadla, ale pouze jeho záchranným bójím. Stroj se zřítil v úterý v Indickém oceánu u Komorských ostrovů, na palubě bylo 153 lidí. Oznámil to dnes odpoledne francouzský státní tajemník Alain Joyandet. Pátrání po pasažérech pokračuje, naděje na jejich záchranu je však malá. Jedinou přeživší je tak zatím 14letá dívka.

Nález černé skříňky by mohl výrazně přispět k vysvětlení příčin nehody. Záchranáři na místě zachytili signály, ty však nepocházejí z černé skříňky, jak dnes informoval francouzský ministr dopravy Dominique Bussereau, ale pouze ze záchranných bójek. Zatím se předpokládá, že nehodu mohlo způsobit špatné počasí a možná též špatný technický stav stroje.

Na palubě Havarovaného letadla bylo 66 Francouzů. Na let z Jemenu na Komory totiž přestoupili z letu z Paříže na letišti v Saná. Na palubě linky IY626 se nacházelo celkem 142 cestujících, včetně tří dětí, a 11 členů posádky.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Do pátrání po obětech či případných přeživších se zapojily i francouzské síly. Zatím se záchranářům podařilo nalézt čtrnáctiletou dívku, která jako zázrakem přežila. Zdroje blízké komorskému záchrannému týmu prozradily, že zachráněná dívka je nyní v péči lékařů, její zdravotní stav se prý už ale zlepšil.

Dívka byla pořezaná v obličeji a utrpěla zlomeninu klíční kosti. „Její zdraví není ohroženo. Vezmeme-li v úvahu, jaký šok utrpěla, je velmi klidná,“ uvedl lékař, který o zachráněnou pečuje.

Zachráněná dívka po pádu letadla slyšela hlasy dalších lidí

BBC píše, že děvče pochází z Marseille. Cestovala prý se svou matkou na Komory. Je úplný zázrak, že vlastně nehodu přežila, její otec totiž tvrdí, že umí sotva plavat. Po nehodě se prý ale udržela dostatečně dlouho na hladině moře.

Otec navíc dodal, že mu dcera z nemocnice telefonovala a říkala: „Tatínku, spadli jsme do vody. Slyšela jsem lidi, jak mluví. Ale nikoho jsem neviděla. Okolo mě bylo všechno černé.“ Zdá se tedy, že nehodu mohli přežít i další pasažéři.

Pátrání po přeživších proto pokračuje. Včera se ale podařilo nalézt jen trosky a těla několika obětí. „Dosud jsme další živé lidi nenašli, ale nevzdáváme to,“ říká komorský viceprezident Idi Nadhoim.

Komořané chtěli zabránit startu jemenského letadla

Příčina nehody zatím není známá a vyšetřuje se. Letoun se v Moroni pokusil v časných ranních hodinách o přistání. Manévr ale komplikovalo špatné počasí. Místo přistání podle očitých svědků stroj přeletěl v malé výšce a zmizel nad moře. Tam se několik kilometrů od pobřeží zřítil.

Spekuluje se, že byl údajně letoun ve špatném technickém stavu, jemenské aerolinky teď kvůli tomu čelí kritice pozůstalých po obětech nehody. Skupina protestujících Komořanů se dnes na pařížském letišti pokusila zabránit startu dalšího stroje jemenské společnosti. Ten musel nakonec odstartovat z jiného terminálu.

Jemenské aerolinie dnes oznámily, že rodiny obětí úterní nehody odškodní 20 tisíci eury (asi 516 tisíc korun).

Vydáno pod