Milice v Íránu požaduje prošetření Músávího, hrozí mu deset let

Teherán - Íránské islámské milice dnes navrhly prokuratuře, aby začala vyšetřovat neúspěšného kandidáta prezidentských voleb Míra Hosejna Músávího za roli při povolebních protestech. Za "ohrožení národní bezpečnosti" mu hrozí až deset let vězení. Mahdá Karrúbí, druhý neúspěšný kandidát opozice, oznámil, že dál odmítá uznat oficiální výsledky a současnou vládu považuje za nelegální.

Země Evropské unie se dnes navíc začaly zabývat britským návrhem společně odvolat velvyslance z Íránu, nepropustí-li Teherán okamžitě zatčený personál britského velvyslanectví. Tři pracovníci jsou stále ve vazbě a jednoho dnes Teherán označil za osobu, která při protestech sehrála „zásadní roli“.

Policie dnes přiznala, že při demonstracích přišlo o život 20 lidí. Zatčeno prý bylo 1023 osob, většina z nich už byla propuštěna, zbytek bude předán justici. Íránský ministr informací tento týden prohlásil, že Britové připravovali nepokoje a najali na své zastupitelství zbytečně mnoho Íránců. Měli se mezi demonstrující vmísit, pořizovat snímky a šířit je do světa.


Devět činů Hosejna Músávího

Oddíly islámských dobrovolníků, které pomáhaly při zásazích proti demonstrantům, dnes požádaly prokuraturu, aby vyšetřila Músávího podíl na demonstracích. Podle nich tento veterán íránské politiky ohrozil národní bezpečnost, za což může dostat desetiletý trest. V dopise prokuratuře je vypočítáno devět Músávího činů, jež mají být vyšetřeny.

Mír Hossein Musáví
Zdroj: ČT24/www.payvand.com