Chorvatský premiér Sanader rezignoval

Záhřeb - Předseda chorvatské vlády Ivo Sanader dnes překvapivě odstoupil. Šestapadesátiletý politik se současně vzdal i vedení vládní strany Chorvatské demokratické společenství a nebude se prý ve volbách ucházet ani o prezidentské křeslo. Podle chorvatské ústavy znamená odstoupení premiéra zároveň rezignaci celé vlády. Za svého nástupce prý Sanader chorvatskému prezidentovi Stjepanu Mesičovi doporučí místopředsedkyni vlády Jadranku Kosorovou. Sanader popřel, že by za jeho rezignací stály zdravotní důvody.

„Nikdy jsem od problémů a těžkých úkolů neutekl,“ odmítl Sanader spekulace, že odchází kvůli zhoršující se ekonomické situaci země a kvůli doposud neúspěšnému přístupovému vyjednávání s Evropskou unií. Slovinsko totiž hodlá blokovat snahy Záhřebu uzavřít přístupové kapitoly s evropskou sedmadvacítkou, dokud se nevyřeší vzájemný spor o pozemní a námořní hranici.

Ivo Sanader:

"Rozhodl jsem se stáhnout z aktivní politiky a neucházet se o funkci prezidenta. Svou práci jsem udělal, můj politický život právě skončil.

Rozhodnutí o Sanaderově nástupci je nyní na Mesičovi, který kandidáta navrhne parlamentu. Designovaný ministerský předseda poté musí do 30 dnů požádat zákonodárný sbor o důvěru. Pokud ji nezíská, bude parlament rozpuštěn a o novém politickém uspořádání rozhodnou Chorvaté v předčasných volbách.

Sanader stál v čele chorvatské vlády od roku 2003, v roce 2007 se stal premiérem i na druhé funkční období. Chorvatsko však čelí zhoršující se ekonomické situaci, HDP kleslo v prvním čtvrtletí o 6,7 procenta, což je nejhorší výsledek za posledních deset let.

Jadranka Kosorová, která by Sanadera mohla ve funkci nahradit, v současné vládě zastává úřad vicepremiérky a ministryně pro rodinu, záležitosti veteránů a mezigenerační solidaritu. V roce 2005 se ucházela o prezidentský mandát, ve druhém kole volby ji ale porazil Mesić.

Vydáno pod