Svržený prezident se do Hondurasu zatím nevrátí

Tegucigalpa - Honduraský prezident Manuel Zelaya, kterého v neděli z postu svrhli pučisté, se dnes do Hondurasu nevrátí. Zelaya měl do Hondurasu přijet v doprovodu argentinské prezidentky Christiny Fernándezové a jejího ekvádorského kolegy Rafaela Correy. Zelaya uvedl, že se do země nevrátí před víkendem.

Vysoce postavený zástupce administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy to přivítal jako moudré rozhodnutí, protože Organizace amerických států (OAS) tak získá víc časů pro řešení nynější honduraské krize. OAS organizátorům puče dala tři dny na to, aby v zemi obnovili demokracii a vrátili Zelayu do prezidentské funkce. Jinak hrozí, že členství Hondurasu v organizaci bude pozastaveno.

Také představitelé celé řady zemí včetně prezidenta Obamy i venezuelského prezidenta Huga Cháveze vyzvali pučisty, aby umožnili Zelayovi, který je demokraticky zvolenou hlavu Hondurasu, aby se vrátil do svého úřadu.

Zelayu, který je u moci od roku 2006, sesadila v neděli honduraská armáda v den, kdy chtěl uspořádat referendum, jímž si chtěl zajistit setrvání v úřadu i po vypršení mandátu v roce 2010. Lidové hlasování nejvyšší soud označil za nelegální. Ještě týž den honduraský parlament do čela země zvolil svého dosavadního předsedu Roberta Michelettiho, který má stát vést do listopadových parlamentních a prezidentských voleb.

Vydáno pod