KLDR odpálila další čtyři rakety krátkého doletu

Soul - Severní Korea dnes vypálila další čtyři rakety krátkého doletu. Pchjongjang v minulých dnech vydal varování, aby do vod nacházejících se východně od severokorejského pobřeží do 11. července nevplouvaly žádné lodě. Severokorejští představitelé to odůvodnili tím, že země bude v průběhu července pořádat vojenské manévry. Experti na základě tohoto prohlášení předpokládali, že KLDR chystá další raketové zkoušky.

„Severní Korea odpálila střely ze svého východního pobřeží v době mezi 17:20 místního času (10:20 SELČ) a 18:00 místního času (11:00 SELČ),“ uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany. Později informoval o odpálení třetí rakety v 19:50, tedy 12:50 SELČ. Pak následoval čtvrtý odpal.

Rada bezpečnosti OSN odsouhlasila po květnovém vypálení raket sankce vůči komunistické Koreji. „Důležité je, jak na vypuštění raket zareaguje Čína. Peking dodává Severní Koreji 80 až 90 procent všech surovin a potravin. Jedině Čína je schopná ten režim někam dotlačit,“ myslí si redaktor ČT v Číně Tomáš Etzler.   

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

KLDR testovala své rakety od dubna již několikrát. Navíc 25. května provedla svou druhou jadernou zkoušku, což přimělo Radu bezpečnosti OSN k zpřísnění sankcí vůči tomuto izolovanému komunistickému režimu.

Spojené státy údajně očekávají v den výročí nezávislosti USA 4. července odpálení rakety dlouhého doletu směrem k Havajským ostrovům.