Amnesty International obviňuje Izrael z válečných zločinů

Jeruzalém - Organizace Amnesty International (AI) dnes obvinila Izrael, že se během ofenzivy v pásmu Gazy na přelomu roku dopustil válečných zločinů. Izraelské jednotky zabily stovky palestinských civilistů a zničily tisíce domů, píše mezinárodní organizace na ochranu lidských práv ve své zprávě. Organizace Izraeli vytýká i používání Palestinců jako lidských štítů a chyby při rozlišování mezi vojenskými cíli a civilními objekty.

Amnesty International vyzvala Izrael, aby se veřejně zavázal, že nebude používat nepřesné dělostřelectvo a vysoce hořlavý bílý fosfor v hustě osídlených oblastech. Organizace zároveň apelovala na vůdce militantního Hamasu, aby přestali ostřelovat izraelské civilisty raketami, jejichž použití také považuje za válečný zločin.

AI, která poprvé Izrael z válečných zločinů obvinila těsně po skončení bojů 18. ledna, ve své podrobné zprávě píše, že stále zůstávají „znepokojivé otázky“ ohledně toho, proč velmi přesné izraelské zbraně „zabily tolik dětí a dalších civilistů“. Způsob izraelských útoků a vysoký počet civilních obětí údajně v některých případech ukazuje na „bezohledný postup, pohrdání životy civilistů… a na opakované chyby při rozlišování mezi vojenskými cíli a civilisty a civilními objekty.“


Amnesty International viní izraelskou armádu také z toho, že používala Palestince jako lidské štíty a často bránila civilním obyvatelům v přístupu k lékařské péči a humanitární pomoci.

Izraelská armáda zprávu AI odmítla, protože údajně správně nerozpoznala „nesnesitelnou skutečnost devíti let neustálého a nevybíravého odpalování raket na občany Izraele“. Navíc prý zpráva ignorovala snahy izraelské armády minimalizovat civilní oběti na bojišti, kde Hamas využíval nemocnice, školy a mešity jako úkryty, ze kterých podnikal své útoky.

Izraelští vojáci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod