Přenosný detektor radiace pomůže léčit a poletí do vesmíru

Praha - Malý přenosný detektor radiace se stal hitem pražské konference biofyziky. Na zrodu vynálezu se podílel také mladý český vědec Zdeněk Vykydal z Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT. Zařízení se už nyní používá v mnoha světových laboratořích, zájem o něj má průmysl. Vykydal na zařízení spolupracoval s laboratořemi CERNu, přičemž na starosti měl elektroniku. Nový detektor radioaktivity se pohodlně vejde do mobilního telefonu, a člověk tak může rychle pozorovat, jaký stupeň radioaktivity je v jeho okolí.

„Člověk může například snadno měřit obsah radonu v místnosti nebo letadle,“ vysvětluje Vykydal. Miniaturní detektor zaujal vědce po celém světě a dostane se pravděpodobně také do vesmíru. „Tohle zařízení připravujeme pro americké a evropské astronauty. Budou je mít u sebe při práci ve vesmíru. Chceme, aby bylo součástí dlouhodobých letů,“ uvedl Lawrence S. Pinsky, fyzik z University of Houston.

Přístroj je možno využít ve zdravotnictví

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Podobné technologie se dají dále využít ve zdravotnictví. „Dosud jsou většinou rentgenové snímky černobílé, ale díky takové technice můžeme vidět lidské tělo barevně, můžeme rozlišit jednotlivé části těla, krev, tepny, svaly,“ říká k tomu Sture Petersson, profesor Royal Institute of Technology.

Další možností využití je sledování rozvoje rakovinných buněk. „Jsou tu pokusy zobrazovat růst a dynamiku růstu u jednotlivých buněk,“ informuje Stanislav Pospíšil z Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT.

Pražská konference biofyziky přilákala špičky oboru. Účastní se jí přibližně 150 vědců z prestižních světových univerzit a významných vědeckých týmů.

Vydáno pod