Šéf OSN jednal v Barmě s juntou o propuštění Su Ťij

Rangún - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se dnes v rámci své dvoudenní návštěvy Barmy sešel s předsedou barmské vojenské vlády Than Šweiem. Hlavním cílem jeho cesty je propuštění vězněné opoziční vůdkyně Su Ťij. Podle informací agentury AP Than Šwei prozatím odmítl žádost šéfa OSN o setkání s vězněnou disidentkou. Ta je souzena za porušení pravidel domácího vězení. Za to, že ve svém domě nechala přespat Američana, jí hrozí až pět let vězení. Su Ťij je nositelkou Nobelovy ceny za mír, v domácím vězení strávila od roku 1989 více než 13 let.

Pan Ki-mun uvedl, že během dvouhodinového rozhovoru barmskému generálovi řekl, že by se chtěl se Su Ťij osobně setkat. Than Šwei na to odpověděl, že disidentka je v současné době souzena. Generální tajemník nicméně znovu zdůraznil důležitost svého požadavku a nyní prý čeká na další reakce.

Propuštění nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij a všech dalších politických vězňů je hlavním požadavkem Pan Ki-muna vůči juntě. Barmskou vojenskou vládu chce rovněž přesvědčit, aby obnovila dialog s opozicí a zajistila spravedlivé pluralitní volby pro příští rok. Generální tajemník OSN na úvod návštěvy podotkl, že si je vědom složitosti své mise propagující demokratické reformy.

Šéf OSN chce v Barmě jednat s juntou o propuštění Su Ťij (zdroj: ČT24)

Soud se Su Ťij pokračuje

V Barmě měl dnes pokračovat soud s barmskou disidentkou Su Ťij, ten už byl ale poněkolikáté odložen, a to na 10. července, kdy by obhajoba snad mohla předvolat svědky. „Vrchní soud neodeslal spisy o případu nižšímu soudu, takže proces byl odložen na 10. července,“ oznámil právník Su Ťij.

Su Ťij čelí obvinění, že porušila domácí vězení, když v jejím domě přespal Američan. Su Ťij se ale brání, že muže do svého domu nezvala a navíc ho několikrát vyzývala, aby odešel.

Ve světě je proces považován většinou za záminku, jak prodloužit známé opoziční političce vězení, ona sama to považuje za politický proces. V domácím vězení strávila Su Ťij víc než 13 z minulých 19 let.