V Hondurasu protestovali zastánci prezidenta Zelayi

San Pedro Sula - Honduras zažil další vlnu protivládních protestů. Ve městě San Pedro Sula, druhém největším v zemi, policie a armáda rozehnaly demonstraci příznivců svrženého prezidenta Zelayi. 70 lidí bylo zatčeno. Krizi v Hondurasu vyvolal nedělní armádní převrat, kvůli prezidentově snaze prodloužit si funkční období. Honduraská prozatímní vláda oznámila, že je ochotná vypsat předčasné volby, které by napětí ukončily.

Honduras omezil právo shromažďování a právo pohybu obyvatel s ohledem na rostoucí násilí v zemi při srážkách mezi přívrženci svrženého prezidenta Manuela Zelayi a nynější vlády. Omezení platí ale jen pro noční hodiny a na tři dny. Prozatímní prezident Roberto Micheletti varoval šéfy států Argentiny a Ekvádoru Cristinu Kirchnerovou a Rafaela Correu, aby nedoprovázeli svrženého Zelayu při jeho plánovaném návratu domů, protože by nemohl plně zaručit jejich bezpečnost.     

„Činím Cristinu Kirchnerovou a Rafaela Correu zodpovědné za to, co by se v Tegucigalpě mohlo stát,“ řekl Micheletti argentinskému deníku La Nación. „Pokud se v souvislosti se Zelayovým návratem strhnou násilnosti, budu mít obavy o prezidenty, kteří by jej doprovázeli,“ dodal.    

V interview Micheletti znovu potvrdil, že Zelaya bude v případě návratu do země zatčen a postaven před soud. Je obviňován z porušování ústavy a zákonů, včetně drogových. Rozhovor byl ale poskytnut ještě předtím, než Zelaya oznámil, že svůj návrat do Hondurasu odkládá.