Itálie zpřísňuje opatření proti ilegálním migrantům

Řím - Italský parlament je pro přísná opatření proti ilegálním přistěhovalcům. Takzvaný "bezpečnostní balíček" zavádí pokuty v rozsahu 5 až 10 tisíc eur za nepovolený vstup a pobyt v zemi. Trest dostane i ten, kdo imigrantům pronajme bydlení. Pobyt v uprchlickém táboře se prodlouží ze dvou na šest měsíců. Na bezpečnost ve městech budou dohlížet neozbrojené občanské hlídky. Zákon prosadil člen pravicové Ligy severu a ministr vnitra Roberto Maroni.

Pro normu hlasovalo včera 157 senátorů, proti bylo 124. Dolní komora odsouhlasila zákon už v květnu. Nová pravidla tvrdě kritizují organizace pro ochranu lidských práv, do politiků se kvůli tomu pustil i Vatikán.

Ilegálním migrantům hrozí podle nových regulí za nelegální příchod do země vysoké pokuty. Lidé, kteří jim pomáhají, mohou dokonce skončit až na 3 roky ve vězení. Imigranti navíc musejí v azylových táborech strávit místo dvou měsíců půl roku. Rodiče nově narozených dětí musí italským úřadům dokázat, že jsou v zemi legálně.

Do ulic vyrazí i občanské hlídky, které mají dohlédnout na pořádek. Už dva měsíce přitom střeží ulice také takzvané Italské národní gardy. Tyto stráže se staly terčem kritiky hlavně kvůli uniformám, které se údajně podobají stejnokrojům Mussoliniho fašistů.

Itálie čelí v poslední době velké přistěhovalecké vlně. U italských břehů loni přistálo nejméně 36 tisíc uprchlíků, což je o 75 procent víc než v předchozím roce.