Zaměstnanci britské ambasády budou prý v Íránu souzeni

Teherán - Írán chce soudit některé ze zaměstnanců britské ambasády v Teheránu. Podle šéfa íránské Rady dohlížitelů podněcovali v zemi nepokoje po nedávných prezidentských volbách. Informovala o tom agentura AP. Britské ministerstvo zahraničí je zprávou velmi znepokojeno. Írán zadržel 9 zaměstnanců velvyslanectví minulý víkend a kromě dvou všechny propustil. Evropská unie kvůli tomu zvažuje dočasné odvolání svých ambasadorů z Teheránu.

Ajatolláh Ahmad Džannatí, který je předsedou mocné Rady dohlížitelů, během dnešní modlitby řekl věřícím, že se zadržení přiznali. „Na těchto událostech se podílela jejich (britská) ambasáda,“ prohlásil o povolebních protestech. „Někteří lidé byli zatčeni. Budou tedy nevyhnutelně souzeni.“ Džannatí neupřesnil, kolik zaměstnanců by mělo být souzeno a na základě jakých obvinění.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí v reakci na slova íránského duchovního řekla, že britští činitelé jsou „velmi znepokojeni těmito zprávami a vyšetřují je.“

Prohlášení Džannatího přišlo jen den poté, co Evropská unie vyzvala k propuštění zaměstnanců zadržených 27. června. Írán již dříve uvedl, že s výjimkou jednoho propustil všechny z devíti zatčených. Činitelé EU jsou však přesvědčeni, že jich stále zadržuje několik.

Vydáno pod