Obama: Putin žije v minulosti

Washington/Moskva - Americký prezident Barack Obama je připraven jednat o důležitých otázkách rusko-amerických vztahů jak se svým protějškem Dmitrijem Medveděvem, tak s jeho předchůdcem, nynějším ruským premiérem Vladimirem Putinem. Prohlásil to před svou pondělní cestou do Moskvy. Obama označil Putina za muže s obrovským vlivem v Rusku. Na rozdíl od Medveděva prý ale dosud plně nepochopil, že chování z dob studené války se definitivně přežilo. Ruský premiér na to reagoval slovy, že Rusko stojí na obou nohách a hledí do budoucna, a právě proto očekává od USA ústup od snahy o vybudování protiraketového štítu v Evropě a od "blokového myšlení".

Ruský premiér Vladimir Putin žije částečně v minulosti, myslí si americký prezident Barack Obama. A proto se mu to chystá říct příští týden, kdy navštíví Moskvu. Obama prý Putinovi naznačí, že postoje z dob studené války jsou ve vztazích se Spojenými státy už překonané.

„Pokud jde o nás Rusy, že stojíme jednou nohou v minulosti a druhou vepředu, víte dobře, že máme takové úsloví, že s široce roztaženýma nohama se nedá kloudně stát. My stojíme pevně na nohou a vždy hledíme do budoucna,“ řekl Putin.

"Pokud bychom viděli nějaké novinky v jiných směrech, například že by se
naši američtí partneři zřekli rozmisťování nových bojových celků v Evropě
nebo výstavby protiraketového štítu, případně přehodnotili přístup k
rozšiřování vojensko-politických bloků či se vůbec zřekli blokového myšlení
- to bychom považovali opravdu za velký pohyb vpřed," dodal ruský premiér.

S Medveděvem má Obama mnohem lepší vztahy

Naopak se současným ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem si Obama docela rozumí. Rusko je navíc ochotno po letech zlepšit své vztahy se Spojenými státy. „Nová americká administrativa v čele s prezidentem Barackem Obamou projevuje vůli změnit situaci, vybudovat efektivnější, jistější a nakonec i modernější vztahy. A my jsme k tomu připraveni,“ uvedl Medveděv.

Obama přijede do Moskvy v pondělí na dvoudenní návštěvu. Prezidenti budou jednat hlavně o nové dohodě o omezení jaderných zbraní, která má nahradit smlouvu START 1, jejíž platnost vyprší v prosinci. Tématem rozhovorů budou také podmínky tranzitu zásob NATO pro spojenecká vojska v Afghánistánu přes území Ruska.