Chorvatskou vládu sestaví dosavadní vicepremiérka Kosorová

Záhřeb - Chorvatský prezident Stjepan Mesić dnes pověřil Jadranku Kosorovou sestavením nové středopravé vlády. V premiérské funkci tak nahradí Iva Sanadera, který se ve středu překvapivě vzdal funkce. Odstoupil i z vedení vládní strany Chorvatského demokratického společenství. V roce 2005 se nynější designovaná premiérka ucházela o prezidentský mandát, ve druhém kole volby ji ale porazil Mesić. Ten svůj úřad obhajoval.

„Předložila důkazy, že má parlamentní většinu. Po konzultaci se všemi stranami jsem jí udělil (premiérský) mandát,“ řekl Mesić. Podle chorvatské ústavy znamená odstoupení ministerského předsedy zároveň rezignaci celé vlády.

Pokud Kosorová, dosavadní vicepremiérka a ministryně pro rodinu, záležitosti veteránů a mezigenerační solidaritu, nezíská do 30 dnů parlamentní většinu, tak rozhodnou o novém politickém uspořádání Chorvaté v předčasných volbách.

Sanader svůj odchod zdůvodnil tím, že svou práci dokončil a že se stahuje z aktivní politiky. Jeho nečekaná demise uprostřed funkčního období vyvolala spekulace o jeho špatném zdravotním stavu. Veškeré domněnky popřel a odmítl i tvrzení, že odchází pod tlakem kvůli doposud neúspěšnému přístupovému vyjednávání s Evropskou unií. Slovinsko totiž hodlá blokovat snahy Záhřebu uzavřít přístupové kapitoly s evropskou sedmadvacítkou, dokud se nevyřeší vzájemný spor o pozemní a námořní hranici.