V Bulharsku se konají parlamentní volby, tématem krize a korupce

Sofia - Od dnešního rána rozhodují bulharští voliči o novém složení parlamentu. Hlavním tématem předvolební kampaně byla nynější ekonomická krize, jež na tuto balkánskou zemi tvrdě dopadla, a také korupce, kvůli níž Sofii kritizuje Evropská unie. Volební místnosti se otevřely v 06:00 místního času (05:00 SELČ), hlasování končí v 19:00 (18:00 SELČ).

Jak napovídají předvolební průzkumy, je pravděpodobné, že voliči kvůli neradostné hospodářské situaci v zemi potrestají vládnoucí socialisty premiéra Sergeje Staniševa a že zvítězí uskupení Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) populárního sofijského starosty Bojka Borisova. Borisovova strana přilákala řadu voličů slibem pozavírat zkorumpované úředníky a šéfy podsvětí.

Žádná akce proti korupci - trest EU

Kvůli tomu, že nepokročilo v boji s korupcí, Bulharsko loni finančně potrestala Evropská unie. Země přišla zhruba o 220 milionů eur (asi 5,75 miliardy korun) z fondů Evropské unie. Bulharsko do EU společně s Rumunskem vstoupilo teprve předloni a je nejchudší zemí sedmadvacítky.
Samotné volby sice probíhají teprve pár hodin, mají však za sebou už i první skandál. Bulharská policie v sobotu zatkla nejméně pět lidí kvůli podezření, že kupčili s hlasy. V Bulharsku nejde o ojedinělý jev, tyto případy volby poznamenaly už v minulosti. Během nynější předvolební kampaně strany své rivaly obviňovaly, že se snaží skupovat hlasy voličů, když výměnou za ně nejchudším lidem nabízejí peníze, potraviny a jiné základní potřeby.

Premiér Stanišev: Neprodávejte své hlasy

Premiér Stanišev na občany před volbami naléhal, aby své hlasy neprodávali, a vzkázal politikům a překupníkům hlasů, že pokud by byli shledáni vinnými, čekal by je trest. Těm, kdo skupování hlasů organizují, hrozí šest let vězení a překupníkům pět let. „Tyto nechutné praktiky vytvářejí jizvy na naší demokracii. Ale nejhrozivější na tom je, že za směšně nízkou částku dáváte v sázku vlastní budoucnost i budoucnost vašich dětí a rodin,“ varoval Stanišev Bulhary.

  • Balkán (červeně historické území Makedonie) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/157/15694.jpg
  • Bulharský parlament autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/140/13903.jpg
Vydáno pod