V hornorakouském jezeře se utopil potápěč z Česka

Linec - Hornorakouské jezero Vorderer Gosausee si v sobotu vybralo svou oběť, utopil se zde potápěč z Česka. Dnes o tom informovali záchranáři. Není vyloučené, že potápěč při ponoru použil nevhodnou dýchací směs pro danou hloubku. Asi ve třicetimetrové hloubce měl komplikace a jeho přátelům se jej nepodařilo dostat včas na hladinu. Jeho tělo vytáhli až záchranáři. Čech se ve Vorderer Gosausee potápěl se dvěma dalšími českými potápěči. Přesnou příčinu neštěstí by měla stanovit kontrola technického vybavení, jež potápěč používal.

Hlavní instruktor z potápěčského klubu Ray Diving Karel Zámečník uvedl, že případy, kdy čeští potápěči použijí nevhodnou dýchací směs, jsou velmi vzácné. Podle něho za tuto chybu zaplatí životem zhruba jeden člověk za rok. Dodal, že nejčastěji jde o potápěče, kteří s ponory do velké hloubky nemají dostatek zkušeností.

Rakouské jezero Vorderer Gosausee je pro potápěče oblíbeným cílem, protože je v něm velmi průzračná voda. Naposledy se v něm utopili v říjnu loňského roku dva potápěči z Německa.