Nové boje v somálském Mogadišu si vyžádaly nejméně 12 mrtvých

Mogadišo - Nejméně 12 lidí bylo dnes zabito při prudkých bojích mezi somálskými islámskými povstalci a vládními vojáky v hlavním městě Mogadišu. Informaci oznámil somálský premiér Omar Abdirashid Ali Sharmarke a dodal, že v zemi jsou očekávány další posily z mírových sil Africké unie (AU). Žádné podrobnosti ale neuvedl.

Z rozdmýchávání násilí se navzájem obviňují slabá somálská vláda a povstalci. V Somálsku už je rozmístěno více než 4 000 příslušníků mírových sil AU, ale ti většinou jen střeží vládní budovy. Dnešní střety zvýšily bilanci obětí na více než 80 mrtvých od středy, kdy vládní vojáci zahájili nové tažení ve snaze vyhnat ozbrojence z jejich základen v Mogadišu.

Rebelové usilují o svržení vlády

Islámští rebelové se v Somálsku snaží svrhnout slabou, Západem podporovanou islamistickou vládu a vytvořit přísný islámský stát. V květnu výrazně zintenzivnili své aktivity. Při násilí přišlo od té doby o život nejméně 300 lidí. Podle OSN konflikt vyhnal 122 000 Somálců z domovů.

Somálsko postrádá efektivní centrální vládu od roku 1991, kdy kmenoví válečníci svrhli tehdejšího dlouho vládnoucího diktátora Siada Barreho. Anarchie v zemi umožnila mimo jiné nebývalý rozvoj pirátství u somálských břehů, které na jedné z nejrušnějších námořních tepen ohrožuje lodi z celého světa.