Jediné afghánské prase se může vrátit do svého výběhu, chřipku opravdu nepřenáší

Praha/Kábul - Hrozba nákazy prasečí chřipkou má i kuriózní následky. Jediné afghánské prase, chované v kábulské zoo, museli zřízenci umístit do karantény. Návštěvníci se totiž báli, že od něj mohou nemoc dostat. Vepř je nyní konečně po 2 měsících zpátky ve výběhu. Ozývají se ale hlasy, že by v zoo nemělo vůbec být. Muslimové totiž vepře považují za nečisté a jejich maso nesmějí jíst.

Kábulská zoo je chloubou poválečného Afghánistánu. Nachází se v ní jediný afghánský prasečí solitér - Khanzir. Ten byl nucen 2 měsíce obývat betonovou podlahu kvůli hrozbě, že nakazí návštěvníky mexickou chřipkou. Nyní se ale konečně dočkal propustky a definitivně se vrátil do kýženého bahna. Ošetřovatelům se podařilo přesvědčit návštěvníky, že se viru A/H1N1 bát nemusejí.

„Teď už většina lidí chápe, že nemoc není přenosná z vepře na lidi. Přenáší se z člověka na člověka, takže jsme ho pustili k jeho kamarádům,“ uvedl Azíz Gul Saqíb, ředitel kábulské zoo. Přesun do výběhu ale nebyl zdaleka jednoduchý. Někteří návštěvníci si i přes osvětu v obavě z infekce zakrývali nos a ústa. Muslimové navíc považují vepře za harám, tedy to, co je zakázané. Také proto v Kábulu Khanzir nemá moc fanoušků.

Khanzir se vrací do výběhu (zdroj: ČT24)

Muslim: Je to špinavé zvíře

„Je to špinavé zvíře. I v jiných částech světa lidé říkají, že mívají některé nemoci. Chovat ho je špatné a islám to zakazuje,“ vysvětlil postoj muslimů jeden z návštěvníků kábulské zoo. Zdejší studentka biologie zase dodala: „Je to zajímavé zvíře, myslím tím, jak vypadá. Ve skutečnosti ho ale nemůžete k ničemu využít.“

V roce 2002 se kábulská zoo chlubila hned dvěma exempláři Sus scrofa domestica, z Číny tehdy dostala i prasnici. Ta ale po 2 letech zemřela a Khanzir zůstal v Afghánistánu sám. Ani ostatní zvířata v klecích to nemají lehké, neboť kábulská zoo nese válečné stopy. Poslední devastující nájezd zažila začátkem devadesátých let, kdy mudžáhidové snědli většinu jejího osazenstva a zastřelili jediného slona.

  • Khanzir - jediné kábulské prase autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/969/96862.jpg
  • Khanzir - jediné kábulské prase autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/969/96864.jpg