Povodně a sesuvy bahna zabily ve Vietnamu nejméně 30 lidí

Hanoj - V severních hornatých oblastech Vietnamu vyvolal silný déšť záplavy a sesuvy půdy, které si vyžádaly nejméně 30 mrtvých nebo pohřešovaných. Voda i bahno poničily domy a silnice. Nejhůře postiženou je provincie Bac Kan, kde zahynulo 13 lidí. Místní obyvatelé jsou odříznutí od dodávek elektřiny, přerušeno bylo také telefonní a dopravní spojení. Zasažené jsou i provincie Cao Bang, Ha Giang a Lai Chau.

Řada domů byla zdemolována valícím se bahnem, zhruba 300 obyvatel je nyní bez střechy nad hlavou. Vietnamská televize dnes odvysílala záběry domů zaplavených až po střechy. Poničená jsou i pole s rýží, kukuřicí a manioky. Meteorologové navíc předpovídají další deště.

Povodně se vyhnuly klíčovým zemědělským oblastem 

Naštěstí povodně nezasáhly hlavní pěstitelské regiony v centrálním pohoří, kde leží kávovníkový pás, a v deltě Mekongu na jihu země, která je známá svými rýžovými poli. Obě tyto komodity jsou pro Vietnam klíčové.Při záplavách zahynou ve Vietnamu každý rok stovky lidí především v období od července do listopadu, kdy zemi sužují tajfuny, lijáky, záplavy a sesuvy půdy. V loňském roce při přírodních katastrofách podle oficiálních vládních statistik zahynulo nejméně 550 lidí.