V Mexiku začaly parlamentní volby, první výsledky budou v noci

Mexiko - V Mexiku dnes začaly parlamentní volby, v nichž jsou ve hře místa v poslanecké sněmovně, úřady starostů i guvernérské posty. K urnám má možnost přijít 77 milionů oprávněných voličů, kteří mají vybrat 500 poslanců do dolní komory Kongresu, 565 starostů a šest guvernérů. Volby jsou považovány za test popularity politiky konzervativního prezidenta Felipeho Calderóna, jemuž ale analytici prorokují porážku.

K hlasování dochází v době, kdy Mexiko sužuje propadající se ekonomika a stoupající drogové násilí, což jsou důvody, které podle analytiků přispějí k porážce Calderónovy Strany národní akce (PAN). Poslední předvolební průzkumy předpovídají PAN 33 procent hlasů, zatímco opoziční Institucionální revoluční strana (PRI) by mohla získat 38 procent hlasů. To by ji vrátilo zpět do čela země.

Institucionální revoluční strana vládla v Mexiku 71 let

PRI vládla v Mexiku nepřetržitě 71 let, než ji v roce 2000 porazila PAN. V té době bylo pašování drog všudypřítomné, ale nikdy se nestalo terčem celonárodní bezpečnostní akce. Tu zahájil až v roce 2006 Calderón, když převzal úřad prezidenta. Od té doby bylo v násilí spojeném s pašováním drog zabito více než 10 800 lidí.

V Mexiku se začalo hlasovat v 08:00 místního času (15:00 SELČ) a většina volebních místností se uzavře ve 20:00 místního času (pondělí 03:00 SELČ). Poté by měly být k dispozici první částečné výsledky.