Signály černých skříněk jemenského airbusu byly zachyceny

Moroni/Paříž - Ponorka pátrající po troskách jemenského airbusu, který se v úterý zřítil do Indického oceánu u Komorských ostrovů, údajně zachytila signály z černých skříněk letadla. S odvoláním na francouzský letecký úřad BEA o tom dnes informovala agentura AP. Stručné prohlášení BEA ale neposkytlo k nálezu žádné bližší podrobnosti, není tedy jasné, kde černé skříňky leží, zda je lze vyzvednout a kdy by k tomu mělo dojít. Jak ale řekl agentuře AFP ředitel komorské meteorologické služby ANACM Abdú Saíd Madí, skříňky zřejmě leží na mořském dně v hloubce asi 500 či 600 metrů a ve vzdálenosti asi dvanácti kilometrů od pobřeží.

Letadlo Airbus A310-300, které mířilo na Komory z jemenského Saná, se zřítilo v silném větru těsně před přistáním v Moroni. Neštěstí zřejmě přežila jen čtrnáctiletá dívka, ostatních 152 cestujících a členů posádky pravděpodobně zahynulo. Americký pátrací tým už v předcházejících dnech lokalizoval velké kusy letadla a začal je vyzdvihovat. Příčina nehody zatím není zcela jasná, upřesnit by ji mohly právě záznamy z dvojice takzvaných černých skříněk, kterými jsou dopravní letadla vybavena.

BEA i výrobce stroje Airbus už vyslaly na Komory týmy expertů, kteří mají pracovat na objasnění nehody. V oblasti také stále pátrají po případných tělech obětí a po dalších troskách americká a francouzská plavidla.

Jemenský letecký úřad, který se rovněž podílí na objasňování nehody, v sobotu oznámil nález velké části trupu stroje. Úřad také informoval, že společně s francouzskými a komorskými specialisty posuzuje komunikaci, kterou vedla posádka s řídící věží v Moroni těsně před pádem stroje.

Vydáno pod