Svržený honduraský prezident se hodlá vrátit - nová vláda to nepovolí

Tegucigalpa/Washington - Svržený honduraský prezident Manuel Zelaya, který byl před týdnem armádou donucen odletět do exilu, dnes ve Washingtonu potvrdil, že se hodlá "bezprostředně" vrátit do země a převzít zpět svůj úřad. Nová honduraská vláda dnes nicméně varovala, že nepovolí přistání žádnému letadlu, na jehož palubě bude Zelaya. Toho před týdnem svrhla a vyhostila honduraská armáda v den, kdy si chtěl referendem zajistit setrvání v úřadu i po vypršení mandátu v roce 2010.

„Nařídil jsem, že mu nebude umožněno se vrátit, ať se stane cokoli,“ odpověděl Enrique Ortez, ministr zahraničí vlády vzniklé po vojenském převratu, na dotaz, zda bude smět letadlo se Zelayou přistát.

Pučisté Zelayu přiměli odletět do Kostariky a jeho úřad převzal předseda Kongresu Roberto Micheletti. V sobotu ale svržený prezident prohlásil, že se dnes pokusí vrátit zpět do Hondurasu, možná v doprovodu skupiny latinskoamerických prezidentů.

Zelaya uvedl, že spolu s ním bude v letadle předseda Valného shromáždění OSN Miguel D'Escoto Brockmann. Prezidenti Ekvádoru, Argentiny a Paraguaye ale změnili plány a místo doprovodu Zelayi odletí v jiném letadle do Salvadoru, odkud chtějí situaci sledovat.