Obama přiletěl jednat do Moskvy

Moskva - Na dvoudenní návštěvu Ruska dnes do Moskvy přiletěl americký prezident Barack Obama. Zde ho čekají rozhovory s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem v Kremlu. Očekává se, že oba prezidenti odpoledne ohlásí uzavření předběžné dohody o snížení počtu jaderných hlavic a jejich strategických nosičů, jakož i podepsání smlouvy o přepravě amerických vojenských nákladů do Afghánistánu přes ruské území. S premiérem Vladimirem Putinem, který je stále považován za nejmocnějšího ruského politika, se Obama setká v úterý.

Jedná se přitom o první návštěvu amerického prezidenta v ruské metropoli po sedmi letech. Mezitím se vztahy Moskvy a Washingtonu zhoršily až ke stavu připomínajícímu novou „studenou válku“, a to v důsledku loňského konfliktu Ruska s americkým spojencem Gruzií o separatistickou oblast Jižní Osetie, jakož i sporů o rozšiřování NATO a o americké plány vybudovat protiraketový štít v Česku a Polsku, které Rusko vnímá jako své ohrožení.

Cesta k novému začátku

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Dvoudenní jednání nového amerického prezidenta v Moskvě jsou proto považovány za první krok k „novému začátku“ vzájemných vztahů. Pozorovatelé však varují, že na této cestě zůstává ještě mnoho překážek a nevyřešených rozporů. Dnešní jednání v Kremlu se mají soustředit především na jaderné odzbrojení.
Dle očekávání by oba prezidenti dnes odpoledne po čtyřhodinovém jednání na společné tiskové konferenci měli ohlásit, že dospěli k rámcové dohodě předznamenávající novou rusko-americkou odzbrojovací smlouvu jako náhradu za smlouvu START-1, jejíž platnost vyprší v prosinci. Již předběžný dokument by údajně mohl obsahovat limity pro počty jaderných hlavic a jejich strategických nosičů.

Uzavření nové smlouvy však Kreml váže na řešení sporu o americkou protiraketovou obranu v Evropě. Medveděv nicméně v předvečer návštěvy vyjádřil naději, že se s Obamou podaří nalézt rozumné řešení.
Moskva má také Washingtonu umožnit pozemní a vzdušnou přepravu vojenských nákladů do Afghánistánu, kde americké jednotky bojují s radikálním hnutím Taliban. Dosavadní dohoda umožňovala pouze přepravu nevojenských nákladů.

Obnovení vojenské spolupráce

Mezi další body programu má patřit obnova vojenská spolupráce, přerušené po válce Ruska s Gruzií. A oba prezidenti patrně také zřídí obdobu rusko-americké komise z 90. let, věnující se především obchodu a ekonomice; Moskva jako ponížení a přežitek minulosti vnímá, že v USA dosud platí Jackson-Vanikův dodatek, který váže udělení doložky nejvyšších výhod na stav lidských práv v zemi. Působnost nové komise by se měla rozšířit i na politické a humanitární otázky.

Návštěvu amerického prezidenta provázejí mimořádná bezpečnostní opatření, jen trasu Obamovy opancéřované limuzíny z letiště do Kremlu má podle médií chránit na 10 000 strážců pořádku, aby ani metr cesty nezůstal bez dozoru. Sám terminál mají chránit stíhačky, vrtulníky a dva prstence systémů protivzdušné obrany.

Zatímco dnes Obamu čekají jen jednání v Kremlu a večeře prezidentských párů v Medveděvově rezidenci, v úterý posnídá s Putinem a absolvuje řadu schůzek s podnikateli, nevládními organizacemi a opozičními politiky. Ve středu pak odletí do Itálie na summit G8, kde se znovu setká s Medveděvem.