Prasečí chřipkou už celosvětově onemocnělo téměř 100 tisíc lidí

Ženeva/Berlín/Bratislava - 94 512 lidí již bylo ve světě nakaženo virem A(H1N1) takzvané prasečí chřipky, přičemž 429 osob této nemoci podlehlo. V nejnovější bilanci pandemické choroby to dnes oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Rozvojové země budou podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna do konce letošního roku potřebovat miliardy dolarů, aby mohly nákaze čelit.

Podle britských zdravotních úřadů o víkendu zemřel devítiletý pacient nakažený virem nové chřipky. Je pátou obětí chřipky v zemi. V Británii, která je nejvíce zasaženou evropskou zemí, onemocněno už skoro 7500 lidí.

Úřady německé metropole Berlína dnes oznámily, že jedna místní škola, kterou navštěvují studenti z USA, musela být uzavřena poté, co osm žáků bylo pozitivně testováno na prasečí chřipku, z toho tři američtí studenti. Zdravotní úřady uvedly, že zatím není jasné, zda studenti z USA, kteří jsou v Berlíně na stáži několik týdnů, onemocněli v Německu, anebo zda virus přenesli ze Spojených států. Všichni studenti onemocněli jen mírnou formou choroby a jsou v domácím ošetřování.Nový případ prasečí chřipky byl dnes potvrzen i na Slovensku. Virem A(H1N1) se v sousední zemi dosud nakazilo 19 lidí. Novou nemocnou je pětačtyřicetiletá žena z Prešova, která se vrátila z pobytu v USA. Většina slovenských pacientů se přitom novou chřipkou nakazila ve Spojených státech, kde evidují skoro 34 000 případů nemoci.