Chorvatsko má novou premiérku, její vláda získala důvěru parlamentu

Záhřeb - Chorvatský parlament dnes ve večerních hodinách odhlasoval důvěru vládě designované premiérky Jadranky Kosorové. Ta ve funkci nahradila Iva Sanadera, který ve středu rezignoval na všechny politické úřady. Kosorová se zavázala k rychlým zásahům v boji proti ekonomické krizi a rovněž má v plánu oživit pozastavené přístupové rozhovory s Evropskou unií.

Chorvatský prezident Stjepan Mesić pověřil v pátek šestapadesátiletou Kosorovou, aby sestavila novou vládu. Kosorová ve funkci vystřídala Iva Sanadera, který se ve středu dva roky před koncem premiérského mandátu překvapivě vzdal všech úřadů.

Záhřebský parlament schválil novou středopravou vládu 83 hlasy ze 153 poslanců.

„Náš hlavní úkol bude boj s ekonomickým poklesem a zachování makroekonomické stability, která umožní oživení hospodářství,“ prohlásila Kosorová před poslanci při představení programu svého kabinetu.

Chorvatsko podle jejího přesvědčení také brzy zahájí pozastavené přístupové rozhovory s EU, které poznamenal hraniční spor se sousedním Slovinskem. Jednání by prý mohla být dokončena do konce letošního roku.

V Chorvatsku byla Kosorová vnímána jako Sanaderova chráněnka, která mu byla politicky oddána. Podle místních médií je možné, že expremiér bude vládu i stranu přes její osobu nadále kontrolovat. Nynější premiérka se v roce 2005 ucházela o prezidentský mandát, ve druhém kole volby ji ale porazil Mesić. Ten svůj úřad obhajoval.

Vydáno pod