Po Ujgurech vyrazili do ulic i etničtí Číňané

Sin Tiang - Policisté v západočínské provincii Sin Tiang opět zasahovali. Poté, co ráno rozehnali demonstraci asi dvou stovek Ujgurů, se jejich síly obrátily i proti etnickým Číňanům (Chanům), kteří ve městě Urumči házeli kamení na obchody Ujgurů. Nepokoje Ujgurů pokračují i po víkendu, stěžují si na nátlak čínské vlády, která je prý diskriminuje. V policejních celách od neděle už skončilo kolem čtrnácti set Ujgurů, které úřady zadržely často bez jakéhokoliv obvinění. V Urumči platí zákaz nočního vycházení. Policie tvrdí, že má situaci pod kontrolou.

„Situace ve městě je nejasná, objevily se zprávy, že dochází k roztržkám mezi Ujgury a etnickými Číňany,“ informoval zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler. Několik stovek Číňanů vyzbrojených holemi, motykami a kamením zaútočilo na muslimské obchody s potravinami. Policie se je pokusila zastavit, ale asi 300 z nich nereagovalo na výzvy a zamířilo k tamní mešitě a ujgurské čtvrti, kde proti nim bezpečnostní jednotky použily slzný plyn.  

Ještě před tím dopoledne vyrazily stovky Ujgurů do ulic Urumči protestovat proti podle nich náhodnému zatýkání jejich rodinných příslušníků při raziích čínských bezpečnostních sil. Demonstranti se střetli s policií. K incidentu došlo podle agentury AP přímo před očima novinářů, které místní úřady prováděly po městě, aby se mohli seznámit s následky víkendových nepokojů.

„Je tam velice napjatá atmosféra, ulice hlídají doslova tisíce ozbrojených vojáků a policistů. Policie stále zatýká lidi, co se zúčastnili demonstrací. Celá provincie je v jakémsi bezpečnostním uzavření,“ referoval o situaci zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Nepokoje ovládly oblast už o víkendu, přes 20 000 policistů a vojáků vytlačilo z ulic Urumči demonstranty, kteří zde během nedělní noci vypalovali automobily a obchody a střetli se s bezpečnostními jednotkami. Celkem 1 434 osob bylo podle čínské tiskové agentury policií následně pozatýkáno. Přes zvýšená bezpečnostní opatření se však zdá, že se nepokoje začínají rozšiřovat i do dalších míst tohoto nestabilního regionu, kde trvalé etnické spory často vyúsťují v erupci násilí.

Vláda blokuje internet

Veškeré informace, které z neklidné provinci proudí, navíc kontroluje vláda. Zablokovaný je přístup k internetu a problémy se spojením hlásí i místní mobilní operátoři. Číňané se navíc nedostanou ani na internetové sociální sítě, na kterých si často vyměňovali informace o incidentech.

Vláda už nicméně měla přistoupit k prvnímu ústupku. Zadržela patnáct lidí, kteří se měli podílet na nedávné potyčce o pracovní místa, při níž měli zemřít dva Ujguři. Právě tento incident byl důvodem nedělní demonstrace, na které Ujguři požadovali pečlivější prošetření celé tragédie.


Světové organizace na ochranu lidských práv vinní ze situace čínskou vládu a tvrdí, že je vůči menšinám netolerantní. „Vláda musí ustoupit a přestat spojovat legitimní projevy svobody, legitimní projevy náboženství a kultury s terorismem a s náboženským extremismem, a to jak v Tibetu tak v Sin-ťiangu.“ říká Phelim Kine z Human Rights Watch.

Ujguři se hlásí o svá práva

Čína obsadila provincii Sin-ťiang v roce 1949. Stejně jako Tibet, kde probíhaly krvavé nepokoje v loňském roce. Masové demonstrace v obou provinciích šedesát let po jejich obsazení podle politologů dokazují, že v nich čínská politika vůči etnickým menšinám nefunguje. Dodávají, že pouhé brutální potlačování demonstrací dlouhodobě nic nevyřeší a krveprolévání se bude v obou provinciích opakovat i v budoucnosti.


„Ujguři si připadají jako naprosto zanedbatelná menšina bez žádných práv. Nemůžou v současné době získat vzdělání, musejí obětovat své zájmy většině, to je důvodem nespokojenosti,“ komentoval situaci sinolog Ondřej Klimeš.

Exilová ujgurská podnikatelka a politička Rebija Kadírová, která stojí v čele Světového ujgurského kongresu, odmítla obvinění čínských úřadů, že její organizace stojí za nynějším násilím a organizuje útoky na etnické Číňany. „Tato obvinění jsou naprosto nepravdivá,“ prohlásila Kadírová, která nyní žije ve Spojených státech.

Již řadu let panuje napětí v provincii, kde žije přes osm milionů ujgurského etnika. Ujgurové jsou původními obyvateli Sin-ťiangu, jde převážně o muslimy a někteří z nich se chtějí od Číny odtrhnout. Jsou nespokojení se sílícím vlivem Chanů na území, které považují za své, a protestují proti kontrole a potlačování své kultury a náboženství ze strany čínské vládnoucí komunistické strany.