Druhý den Obamy v Rusku: Snídaně s Putinem, projev i schůzky s opozicí

Moskva - Snídani s mocným ruským premiérem Vladimirem Putinem i sérii schůzek s opozičními politiky má dnes na programu americký prezident Barack Obama během druhého dne pobytu v Rusku. Setkání s Putinem má již Obama za sebou, řekl mu, že se možná neshodují ve všem, ale mají skvělou příležitost utužit vzájemné vztahy obou zemí. Po odjezdu z Putinovy rezidence se Obama setká s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem a pak v soukromé ekonomické škole přednese projev, který je už předem některými komentátory řazen po bok klíčových Obamových poselství z Prahy a Káhiry.

Putin na počátku společné snídaně podotkl, že Rusko upíná naděje na zlepšení vztahů s USA právě k Obamovi. Americký vůdce zase ocenil výjimečný kus práce, kterou podle něj Putin vykonal ve funkci ruského prezidenta a posléze i premiéra. 

„Historie rusko-amerických vztahů je velmi dlouhá a má různé barvy. V dějinách byla léta, kdy naše vztahy kvetly, ale byla i šedá léta i doby, kdy jsme stáli proti sobě,“ poznamenal Putin, považovaný i po odchodu z Kremlu za stále nejvlivnějšího ruského politika. „Teď máme vynikající příležitost postavit rusko-americké vztahy na pevný základ,“ odvětil Obama.

Druhý den Baracka Obamy v Rusku (zdroj: ČT24)

Obama se sejde i s opozicí

Po projevu budou následovat schůzky s představiteli nevládních organizací a ruské opozice. Přijetí se má dostat jak vůdci ruských komunistů Gennadiji Zjuganovovi, tak i nesmiřitelnému kritiku Kremlu, bývalému šachovému šampionovi Garrimu Kasparovovi.

Den pak uzavře recepce v Kremlu, kde se ještě v pondělí Obamovi podařilo dospět k sérii dohod s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Ty a vůbec celá návštěva amerického prezidenta v Moskvě, první po sedmileté přestávce, jsou považovány za první krok ke zlepšení rusko-amerických vztahů po mrazivé éře vyhrocených rozporů přirovnávaných až ke studené válce.

Jednání zatím probíhá v pozitivním duchu

Největším dosavadním úspěchem jednání mezi americkou a ruskou stranou je dohoda o snížení počtu jaderných hlavic. Dokument, který je právně nezávazný, uvádí i konkrétní čísla - počet jaderných hlavic má klesnout na 1500 až 1675 kusů a strategické nosiče na 500 až 1100 kusů. „Ačkoli tady máme na některé věci odlišný pohled, shodli jsme se, že počty obranných i útočných zbraní musíme snížit,“ prohlásil Medveděv.

Podle expertů jsou výsledky návštěvy Baracka Obamy v Rusku pozitivní, ale aby bylo možné mluvit o zlepšení rusko-amerických vztahů, je potřeba ještě hodně vyjednávat. Rozpory mezi oběma politiky přetrvávají stále hlavně v souvislosti s protiraketovou obranou.

Obama s Medveděvem
Zdroj: ČT24