RB OSN odsoudila testy severokorejských raket

New York - Za hrozbu pro mezinárodní a regionální bezpečnost označila Rada bezpečnosti OSN poslední testy sedmi raket, které provedla komunistická Severní Korea. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zástupce Ugandy, která tento měsíc Radě předsedá.

„Členové rady odsoudili odpálení raket, které znamená porušení rezolucí RB OSN a představuje hrozbu regionální a mezinárodní bezpečnosti, a vyjádřili nad ním vážné znepokojení,“ prohlásil před novináři předseda shromáždění, ugandský velvyslanec Ruhakana Rugunda. RB se podle něj shodla, že KLDR musí splnit všechny své závazky vyplývající z rezolucí.

Podle jihokorejského ministerstva obrany Severní Korea odpálila minulý čtvrtek čtyři testovací rakety s doletem zhruba 120 kilometrů. V sobotu v den státního svátku Spojených států pak odpálila sedm dalších raket s odhadovaným doletem 400 až 500 kilometrů. Těmito testy severokorejský režim porušil příslušné rezoluce RB OSN. Vyhrotil tak dále napětí, které vyvolal odpálením raket koncem května.

OSN odsuzuje KLDR „diplomaticky“

Rada bezpečnosti odsoudila nynější severokorejské počínání v ústním stanovisku, podotkla agentura Reuters. To má mnohem menší váhu než vyjádření písemná. Někteří západní diplomaté uvedli, že by uvítali „formálnější postoj“. Obávali se prý ale, že by se zásadnějším stanoviskem nesouhlasila Čína. Japonský velvyslanec při OSN označil vyjádření rady za „vhodné“. Nechtěl spekulovat o dalších krocích, pokud by korejský komunistický režim tento vzkaz RB OSN ignoroval.