V Londýně byl odhalen památník obětem atentátů z roku 2005

Londýn - V londýnském Hyde Parku byl dnes odhalen památník 52 obětem teroristických útoků v londýnské veřejné dopravě 7. července 2005. Slavnostní ceremonie čtyři roky po tragédii se vedle premiéra Gordona Browna a prince Charlese zúčastnili také pozůstalí, kteří se aktivně podíleli na podobě pomníku. Autory památníku jsou architekti Kevin Carmody a Andrew Groarke.

Památník tvoří 52 úzkých ocelových sloupů vysokých 3,5 metru, které zdálky působí kompaktně, ale při pohledu zblízka se rozdělují na čtyři skupiny - 26 zastupuje oběti z vlaku metra poblíž stanice King˙s Cross a tři menší shluky mrtvé ze stanic metra Edgware Road a Aldgate, stejně jako z autobusu na náměstí Tavistock Square. Útoky, při nichž byly také zraněny stovky lidí, spáchali čtyři sebevražední atentátníci.

„Chtěli jsme zachytit náhodnost zabíjení. Pocit, že jste to mohli být vy, že toho dne to mohl být v Londýně kdokoli,“ řekl Kevin Carmody, který spolu s Groarkem podobu památníku konzultoval průběžně s rodinami obětí. Sloupy jsou anonymní a nesou jen datum a místo atentátu. Opodál je kovová deska s abecedně seřazenými jmény obětí.

Londýn má pomník obětem teroristických útoků (zdroj: ČT24)

Princ Charles:

„Rodiny obětí, ti, kteří přežili, i nebojácní záchranáři stále zůstávají v našich myslích i modlitbách. Vy všichni jste dojemným příkladem toho, jak se dá statečně čelit něčemu tak nelidskému a zavrženíhodnému.“

Po projevu prince Charlese byla přečtena jména obětí a účastníci drželi minutu ticha. Odhalení pomníku, které končilo v hustém dešti, se zúčastnili i londýnský starosta Boris Johnson, jeho předchůdce a starosta v době útoků Ken Livingstone a šéfové opozičních konzervativců a liberálních demokratů David Cameron a Nick Clegg.

52 sloupů z nerezové oceli, každý vysoký tři a půl metru a označený časem a místem výbuchu jedné ze čtyř smrtonosných náloží odpálených 7.července 2005. Právě takovou podobu dostal památník odhalený na východním kraji londýnského Hyde Parku. Na pietním ceremoniálu nechyběl vedle pozůstalých ani londýnský starosta Boris Johnson, premiér Gordon Brown či následník trůnu princ Charles.