Kim Čong-il se ukázal na tryzně k výročí smrti Kim Ir-sena

Pchjongjang - Severokorejská televize ukázala vzácné záběry vůdce země Kima Čong-ila. Ten se zúčastnil tryzny k 15. výročí smrti svého otce a zakladatele komunistické totality Kim Ir-sena. 67letý severokorejský vůdce je na snímcích pohublý. Na podzim údajně prodělal dvě mrtvice. Výročí smrti Kim Ir-sena přichází v době, kdy se intenzivně spekuluje o tom, který Kimův syn řízení uzavřeného státu převezme.

Kim Čong-il se připojil ke stovkám vojenských velitelů a dalším severokorejským představitelům, aby se zúčastnil piety k 15. výročí smrti svého otce. Severokorejský vůdce se objevil i na místě posledního odpočinku Kim Ir-sena v mauzoleu v Pchjongjangu, kam ho doprovázeli vojenští generálové. Severokorejci si výročí připomínali i u obří sochy bývalého vůdce. Stovky lidí pokládaly k nohám sochy Kim Ir-sena květiny a ukláněly se památce bývalého představitele KLDR.

Kim Ir-sen zemřel na selhání srdce 8. července 1994 ve věku 82 let. V Severní Koreji vládl od roku 1948 až do své smrti. Za tu dobu vytvořil režim, který v mnoha ohledech připomíná ten sovětský za vlády Stalina. Severokorejská propaganda vytvořila neobvykle silný kult osobnosti Kim Ir-sena. Dny jeho narození a úmrtí jsou oslavovány jako severokorejské státní svátky. Kim Ir-sen se po své smrti stal věčným severokorejským prezidentem.

Tryzna k 15. výročí úmrtí Kim Ir-sena (zdroj: ČT24)

Když se tedy po smrti Kim Ir-sena vlády v Severní Koreji ujal jeho syn Kim Čong-il, postavil se do čela státu jako předseda Národního výboru obrany KLDR. 67letý Kim Čong-il, ale podle nepotvrzených zpráv loni prodělal dvě mrtvice, západní média od té doby spekulují, že má podlomené zdraví. Vůdce se totiž od té doby jen sporadicky objevuje na veřejnosti. Severní Korea se nyní zřejmě připravuje na předání moci jeho nástupci. Podle posledních zpráv by měl Kim Čong-ila vystřídat jeho nejmladší syn Kim Čong-wu.

Kim Čong-il se zúčastnil pietní akce k 15. výročí smrti svého otce Kim Ir-sena.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod