Medvídek Knut zůstane v berlínské zoo

Berlín - Berlínská zoo nepřijde o svého slavného obyvatele - ledního medvěda Knuta. Nárokovalo si jej totiž zoo v severoněmeckém Neumünsteru, odkud pochází i jeho otec. Berlínská zoo se nakonec s Neumünsterem dohodla na vyrovnání ve výši 430 tisíc eur. Informaci dnes přinesl server berlínského listu B.Z. Zástupci obou zoo se k dlouhotrvajícímu sporu vyjádří na dnešní tiskové konferenci.

Sněhobílý medvěd se díky svému pohnutému osudu stal doslova ze dne na den celebritou. Po narození v roce 2006 jej totiž jeho matka odvrhla a přežil jen díky péči ošetřovatele. Proto chtěli na knutománii okamžitě vydělat nejen noviny a producenti filmů, ale i neumünsterská zoologická zahrada, ze které pocházel Knutův otec Lars.
Šlesvicko-holštýnský zoopark si chtěl vymoci podíl na ziscích i soudní cestou. Odhady totiž mluví až o šestimilionech eur, které jejich berlínští kolegové na příběhu ledního medvíděte vydělali. 

Soud navrhl oběma stranám, aby se dohodly na prodeji práv na zvíře. Berlínská zoo tehdy nabídla 350 tisíc eur, Neumünsterští ale požadovali 700 tisíc. Konečnou částku potvrdí obě strany oficiálně dnes. Server berlínského listu B.Z. píše o 430 tisících eur.

Knut zůstane v Berlíně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod